Grand Prix-amazone bekritiseerde paardenhandel

'Totaal verloederd', noemde amazone Evelyn van Beuningen de paardenhandel in Nederland. Ze overleed op een door haar opgeknapt landgoed in Spanje.

Evelyn van Beuningen.

In januari 1999 zei amazone Evelyn van Beuningen in De Telegraaf dat de paardenhandel in Nederland gelijk stond met maffia. De kleindochter van de bekende Rotterdamse havenbaron en kunstverzamelaar Daniel George van Beuningen, die zijn naam gaf aan het bekendste museum van de stad, zat toen al 35 jaar in de paardensport. Ze was actief lid van het Belgische paardendressuurteam. Op haar landgoed in het Belgische Zoerssel had ze twaalf paarden.

'Daar komt geen paard meer bij. Ik koop niet meer. Jonge mensen, die aan mij vragen waar ze in Nederland het beste een paard kunnen kopen, durf ik niet eens meer door te verwijzen. Er gaan veel te grote bedragen in om, veel zwart geld. Het is totaal verloederd, de handel en de sport hebben de verkeerde mensen aangetrokken. Mensen met veel zwart geld, uit de autohandel, de bouw en het criminele milieu.' Vlak nadat Evelyn van Beuningen dit interview had gegeven, verkaste ze naar Spanje.

In haar huis vlak bij Girona overleed ze op 26 augustus van dit jaar. Een hersenbloeding werd de 68-jarige Van Beuningen fataal. Pas eind oktober werd haar dood bekend in de Nederlandse paardensportwereld. Ze leefde de laatste jaren enigszins teruggetrokken, hoewel ze in Spanje wel lid was van een aantal clubs.

Evelyn van Beuningen was de oudste dochter uit het tweede huwelijk van Daniel George van Beuningen jr, de enige zoon van de befaamde Rotterdamse havenondernemer, met Wilhelmina Velders . Ze had twee jongere zussen: Saskia en Renée. Ook had ze een oudere halfzus van haar vader met zijn eerste vrouw.

Al jong begon Evelyn met paardrijden en was ze verknocht aan dieren. Op 9-jarige leeftijd had ze haar eigen springpaarden. In eerste instantie was ze fanatiek in de springsport en maakte ze onder meer deel uit van het Nederlandse juniorenteam in het begin van de jaren zestig.

Ze volgde een opleiding tot binnenhuisarchitect in de Zwitserse steden Genève en Lausanne. Op haar 18de jaar besloot ze tot een nieuw avontuur. Ze werd model voor bekende Franse modehuizen. Maar de paardensport bleef trekken. Uiteindelijk betrok Evelyn van Beuningen een manege ten zuiden van Chartres waar ze zich ging bezighouden met de dressuur.

Van Beuningen bleek hier goed in en nam deel aan wedstrijden op Prix St. Georges-niveau. In de jaren tachtig begon ze in België haar eigen stoeterij. Daarnaast was ze actief op het hoogste niveau in de dressuur. Ze werd genaturaliseerd tot Belgische en nam deel aan internationale Grand Prix-wedstrijden.

Met de ruin Cozumel won Van Beuningen in 1998 een bronzen medaille op het Belgische kampioenschap. Een jaar later reed ze haar laatste wedstrijd. Ze verkocht haar manege aan Arjen Teeuwissen en verhuisde naar Spanje.

Hier kocht Van Beuningen in 2001 in de buurt van Girona een vervallen 15de-eeuws landgoed met een watermolen. In de loop van de tijd zou ze het gebouw op magnifieke wijze renoveren, waarbij ze profijt had van haar opleiding binnenhuisarchitectuur. Ze leefde daar met haar dieren: behalve paarden ook honden en katten. Haar grote liefde en inzet voor dieren gaf haar de bijnaam 'Brigitte Bardot'.

Hoewel ze af en toe een levenspartner had, heeft ze overwegend alleen gewoond. Vanwege haar leeftijd keek ze de laatste jaren uit naar een kleinere woning. Het landgoed stond al enige tijd te koop. Evelyn van Beuningen had geen kinderen, maar volgens haar in Zwitserland wonende zus Saskia was ze gek op haar nichtjes en neefjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.