Update

Granaten in Groningen onschadelijk gemaakt

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de vier granaten die dinsdag werden gevonden in een woning in Groningen onschadelijk gemaakt. De ontstekers zijn eruit gehaald. In de woning waar de granaten opdoken tijdens renovatiewerkzaamheden hebben de bomexperts verder niets gevonden.

Hulpdiensten bij de woningen aan de Adriaan Pauwstraat die zijn ontruimd na de vondst van explosieven Beeld anp
Hulpdiensten bij de woningen aan de Adriaan Pauwstraat die zijn ontruimd na de vondst van explosievenBeeld anp

Afzettingen in de omgeving worden snel opgeheven, meldde de politie tegen 14.00 uur. Meer dan dertig woningen waren uit voorzorg ontruimd, nadat bouwvakkers de granaten hadden aangetroffen.

De werklieden deden de vondst tijdens renovatiewerk in de flat aan de Adriaan Pauwstraat. 'Toen ze een plafondplaat losmaakten, viel een plastic zak naar beneden. Daar bleken de granaten in te zitten', vertelt een woordvoerder van de politie.

De bouwvakkers wisten niet precies wat ze in handen hadden en legden het spul buiten in een kruiwagen. Toen bleek dat het om granaten ging, werd de omgeving snel ontruimd. Voor ongeveer vijftig bewoners die thuis waren, is in de buurt opvang geregeld. Het onderzoek naar de herkomst van de explosieven is nog in volle gang. Het gaat volgens de politie in elk geval niet om materiaal uit de Tweede Wereldoorlog.

Van wie de granaten zijn is nog onbekend. De bewoner van de flat waar ze lagen was niet thuis, maar de politie heeft hem inmiddels gesproken. Hij woonde al jaren in het pand en was niet op de hoogte van de de aanwezigheid van de granaten.

Tekst loopt verder onder tweets

Verdacht pakketje

De politie Groningen liet tevens via Twitter weten dat er een verdacht pakketje gevonden is bij het politiebureau in Hoogezand, maar na onderzoek door de bomexpert zijn er geen bijzonderheden aangetroffen. In Middelstum werd een explosief aangetroffen, vermoedelijk uit de Tweede Wereldoorlog, waar ook een bomverkenner op af is gestuurd.

Hulpdiensten bij de woningen aan de Adriaan Pauwstraat die zijn ontruimd na de vondst van explosieven. Beeld anp
Hulpdiensten bij de woningen aan de Adriaan Pauwstraat die zijn ontruimd na de vondst van explosieven.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden