Grameen Bank vindt kredietverstrekking aan vrouwen effectiever

'Vrouwen tonen meer vechtlust dan mannen. Ze hebben meer visie en kijken vooruit, terwijl mannen willen genieten en bij de dag leven....

ANP

ANP

SCHEVENINGEN

Muhammad Yunus van de Grameen Bank uit Bangladesh nam woensdag geen blad voor de mond op een conferentie over kredietverlening aan vrouwen. Waarom functioneren vrouwen beter in groepen en organisaties dan mannen, was de vraag.

Yunus was te gast bij Femconsult, dat met de bijeenkomst in Scheveningen zijn tienjarig bestaan vierde. Femconsult werd in 1985 opgericht ter versterking van de sociaal-economische positie van vrouwen in ontwikkelingslanden en verricht projectopdrachten en zendt vrouwelijke experts uit.

Professor Yunus is het brein achter Grameen Bank, een al talloze malen onderscheiden bank die leningen versterkt aan de allerarmsten. Dat zijn vooral vrouwen, omdat die het moeilijkst toegang krijgen tot de gewone kredietverleners. Van de 2,1 miljoen mensen die klant zijn van Grameen Bank, is 94 procent vrouw.

Begon Yunus in 1976 met een leenbedrag van 27 dollar, in april 1994 werd de miljard dollar gepasseerd. In dat jaar werd 400 miljoen dollar uitgezet. Yunus: 'De twee miljard dollar komt in zicht.'

De succesformule draait om groepjes van zes mensen, die moeten worden gevormd voordat de bank met een lening over de brug komt. De groepsleden staan borg voor elkaars aflossingen. De geldbedragen, bestemd voor produktieve investeringen zoals een koe of een fietstaxi, beginnen bij vijf dollar en lopen op tot 140 dollar.

Binnen een jaar moet de lening, waarop een rente van 20 procent zit, worden terugbetaald en de klanten moeten sparen, maar beide zaken zijn geen enkel probleem. Dankzij het spaargeld kan de Grameen Bank zich bedruipen.

Een soortgelijk initiatief is de sinds 1978 actieve Indiase Women's Working Forum , die 350 duizend vrouwen in de informele sector verenigt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden