Grafstenentekort in Siberië door grootschalige renovatie stoepen in Moskou

De burgemeester van Moskou heeft dit jaar zoveel graniet opgekocht voor de grootschalige vernieuwing van de stoepen in de hoofdstad dat mensen in Siberië nu kampen met een tekort aan grondstoffen voor grafstenen.

Stratenmakers werken aan het trottoir in Moskou.Beeld afp

In razend tempo tovert burgemeester Sergej Sobjanin autostad Moskou om in een voetgangersstad. Deze zomer liet hij het hele centrum opbreken. Binnen een paar maanden werden 1,2 miljoen vierkante meter granieten stoeptegels gelegd. Zeg maar 240 voetbalvelden. Plus 674 kilometer aan granieten stoepranden.

Zijn meerjarenproject 'Mijn Straat' zet de hele Russische granietindustrie op haar kop, blijkt uit onderzoek van nieuwssite Meduza. Onder Sobjanins burgemeesterschap, dat begon in 2010, is de Russische granietproductie bijna verdrievoudigd. De hoofdstad 'blaast de Russische mijnindustrie nieuw leven in', aldus het hoofd stadsvernieuwing van Moskou.

Moskouse beloften

Zoals zo vaak in het gecentraliseerde Rusland voelen de mensen buiten de hoofdstad ook de minder fijne gevolgen van de behoeften in Moskou (dertien miljoen inwoners, oftewel 9 procent van de Russische bevolking). Drie producenten van grafstenen zeggen tegen Meduza sinds augustus met een tekort aan graniet te kampen vanwege de hoofdstedelijke stoepenvernieuwing. Granietproducenten in de Oeral gedragen zich 'brutaal' sinds de bestellingen uit Moskou, aldus een grafsteenmaker in Novosibirsk, een stad 3.000 kilometer verderop in Siberië. 'Ze nemen bijna geen bestellingen meer aan voor leveringen van 300 tot 400 vierkante meter.'

De granietmijnen in de Oeral kunnen de vraag uit Moskou nauwelijks bijbenen. Stoepenmakers in de hoofdstad lieten daarom al graniet uit het buitenland aanrukken. Naast het Rode Plein in Zarjadje, het eerste nieuwe Moskouse park in ruim vijftig jaar, liggen de paden vol met Chinees graniet. En op de populaire boulevardring met groenstroken maken Moskovieten nu avondwandelingen over granieten tegels uit Oekraïne - het land dat dagelijks belachelijk gemaakt wordt op de Russische televisie.

Meer bestellingen

Er staan nog veel meer bestellingen van Sobjanin op stapel. Vorige week verlengde de burgemeester 'Mijn Straat' tot 2020, voor ruim 1,5 miljard euro. Tegelijkertijd moet de rest van de hoofdstad een facelift krijgen. Zo zette Sobjanin dit jaar ook nog eens 5.114 sovjetflats op een slooplijst: anderhalf miljoen mensen moeten verhuizen naar flats die de komende jaren worden gebouwd.

En dan is er nog de uitbreiding van de metro, die er net een hypermoderne lijn om het centrum bijgekregen heeft. In de komende vier jaar komen er nog eens 63 metrostations en 142 kilometer spoor bij. Op voorwaarde dat de rest van Rusland een beetje doorwerkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden