Graf vermiste moeder en dochter gevonden

Zo'n vijf jaar na hun vermissing heeft de Alkmaarse politie in de duinen tussen Bergen en Egmond de stoffelijke resten gevonden van Marion van Buuren en haar dochter Romy....

Van onze verslaggever

Volgens de broer had Okan hem al een maand na de vermissing ingelicht over de plek waar het tweetal lag begraven. De politie zei vrijdag er 'nagenoeg zeker' van te zijn, na een gebitsonderzoek, dat het hier inderdaad gaat om de 19-jarige moeder en haar toen 1-jarige dochter. Nader onderzoek moet definitief uitsluitsel geven.

'Aan vijf jaar martelende onzekerheid voor de nabestaanden is nu een einde gekomen', zei hoofdofficier van justitie A. van der Kerk. Moeder Corrie van Buuren: 'Aan de ene kant ben ik opgelucht dat ze zijn gevonden, maar aan de andere kant is het ook een afknapper. Je durft er toch niet aan te denken dat ze er niet meer zijn.'

De gewelddadige Okan O., die verdacht werd van betrokkenheid bij de vermissing, ontkende tot zijn dood in 1998 iets te weten van de mysterieuze verdwijning. Het tweetal was al sinds 8 juni 1997 spoorloos. Een week eerder was Marion, die door haar ex-vriend werd mishandeld, ingetrokken in een Blijf van m'n lijf-huis.

Op 8 juni had de moeder in haar flat in Bergen nog een gesprek met O. Hij beweerde dat hij Marion en Romy hierna op de trein had gezet, maar het tweetal kwam nooit aan in Alkmaar. Volgens de nu 24-jarige broer bracht Okan hem snel na de vermissing naar de plek van het graf. Okan zou toen niet over de toedracht van hun dood hebben gesproken. Dinsdag meldde de broer zich bij de ouders van Marion.

Volgens korpschef A. Brink-Grootoonk kon hij 'niet langer met deze wetenschap leven'. 'Als jonge jongen kreeg ik een groot geheim van mijn oudere broer te horen', aldus de broer tot de nabestaanden. 'Tot nu toe heb ik daar niet over durven praten. Ik ben nu ouder en ik kan dit geheim niet voor mij houden.' Hij bracht de ouders van Marion vervolgens naar de plek. Hierna werd de politie ingelicht. De politie vond de stoffelijke resten donderdag. Volgens de politie wees geen van de 1200 tips die over de vermissing binnenkwamen in de richting van de locatie in de duinen.

De broer is indertijd gehoord door de politie, maar hij zei toen niets te weten van de verdwijning. De man kan nu niet worden vervolgd omdat familieleden niet verplicht kunnen worden tegen elkaar te getuigen. Volgens Van der Kerk wordt nu onderzocht of er meerdere daders zijn. 'Op dit moment is hiervoor geen concrete aanwijzing.' De broer wordt niet beschouwd als verdachte.

Ondanks oproepen van de nabestaanden om meer te vertellen over wat er op 8 juni precies was gebeurd, bleef Okan volharden in zijn zwijgen. De toen 24-jarige Turk overleed een jaar na de verdwijning, op 19 mei 1998, in de gevangenis van Scheveningen aan leverkanker. Hij was toen net veroordeeld tot vier jaar celstraf voor een schietpartij in een café in Amsterdam.

Eerder dat jaar was Okan op humanitaire gronden, vanwege zijn ziekte, uit voorlopige hechtenis ontslagen. Drie dagen later pleegde de vuurwapengevaarlijke crimineel, samen met twee vrienden, een bankoverval in 't Zand. Een vrouw op straat raakte hierbij zwaargewond. In 1997 kreeg hij een werkstraf wegens stelselmatige mishandeling van Marion.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden