'Graan ligt hier te rotten'

Olaf Pots van Artsen zonder Grenzen was vier jaar geleden bij een beving in India actief. Nu is hij in Kashmir....

Van onze verslaggever Toine Heijmans

Direct na de aardbeving vertrok Olaf Pots naar Kashmir om voor Artsenzonder Grenzen te helpen bij het verdelen van hulpgoederen en hetondersteunen van medische teams. Vier jaar eerder maakte hij eenvergelijkbare ramp in India mee, maar de verschillen zijn groot, vertelthij telefonisch vanuit Muzaffarabad.

'Na een week ging voorzichtig een winkel open. Nu doet de elektriciteithet weer. Je ziet dat er leven komt in de stad. Toen ik hier aankwam, warende mensen echt uit het veld geslagen; ze konden ons niet helpen. Dat waseen klap, want we hebben ze hard nodig. Nu gaat dat beter.

'Muzaffarabad is één groot vluchtelingenkamp geworden. Mensen uit debergen zoeken hier een schuilplaats. Op elk stukje gras dat beschikbaarwas, staat een tent. Water en voedsel is er voldoende. Maar we hebben eengroot probleem in de buitengebieden.

'Onze veldhospitaals daar opereren mensen die twee weken lang met eenbeen liepen dat geamputeerd moest worden. Het heeft te maken met deonbereikbaarheid van het gebied. Er zijn helikopters, maar die hebben eenbeperkt laadvermogen. Die ziekenhuizen zitten in grote containers - diezijn niet zomaar te vervoeren door een helikopter.

'Destijds in India duurde het twee, drie dagen en er stonden veertiginternationale organisaties klaar, arriveerden de rescueteams van overal,waren complete ziekenhuizen operationeel met hele intensive cares. Hierstaat er eigenlijk bijna niets. De hulp is minder snel op gang gekomen.

'Omdat de huizen zijn ingestort, is er geen kans geweest de oogst goedweg te halen voordat het vies weer werd. Dus liggen de groenten en hetgraan nu te rotten. De huizen hier zijn gemaakt van gewapend beton, ook datis een verschil met India. De huizen daar waren van opgestapelde stenen -onder gewapend beton kom je niet meer vandaan. Daar was het 26 januari, enbegon het langzaam warmer te worden. Hier moet het ergste nog komen.Complete berghellingen zijn naar beneden gekomen, hele nieuwe wegen moetenmet explosieven worden aangelegd. De urgentie van de hulp is hier groter.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden