Graaipot

Over het effect van de Grondwet op ons sociale zekerheidsstelsel doen inmiddels de nodige indianenverhalen de ronde. Zo beweert de Tilburgese hoogleraar Harrie Verbon dat ons hele stelsel met gemak kan worden opgeblazen (Forum, 21 mei)....

Helaas, een goede econoom is nog geen goede jurist. Artikel II-94 betekent dat de Unie dat recht erkent en dus niet zelf vestigt. Die erkenning houdt in dat de Unie niks in de weg mag leggen als lidstaten bijstandsvoorzieningen of huurbijstand treffen. Het recht van de lidstaten is dus bepalend. Daar heeft Brussel niets over te zeggen.

Door de Europese Grondwet verandert er juist niets wat betreft de toegang van EU-onderdanen tot de sociale zekerheid. In artikel III-210 van de Grondwet staat duidelijk dat de lidstaten zelf de beginselen van hun sociale zekerheid bepalen. Daarnaast bevat het Nederlandse beleid ten aanzien van de 'ingroei in de sociale zekerheid' een waslijst aan waarborgen om shoppen naar onze sociale zekerheid te voorkomen.

Iemand kan dus niet zo maar naar Nederland komen om zo maar even te profiteren van onze sociale voorzieningen. Bovendien moeten arbeidszoekenden uit andere EU-landen na zes maanden ons land uit als de zoektocht niet succesvol is gebleken. Sociaal toerisme is ook onmogelijk binnen de EU, omdat burgers van de EU en migranten uit andere lidstaten alleen maar worden toegelaten als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Zo moeten inactieve mensen, studenten en ouderen om te kunnen migreren tussen de lidstaten beschikken over voldoende bronnen van inkomsten om geen last te worden voor het sociale systeem van het gastland en ook moeten zij een volledige ziektekostenverzekering hebben.

Genoeg waarborgen dus om te voorkomen dat de rest van de wereld uit de Nederlandse ruif komt eten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden