Graaiende topmensen krabben elkaars rug

Premier Kok wond zich enkele jaren geleden op over de royale optieregelingen die Nederlandse topondernemers zichzelf hadden toebedacht. 'Exhibitionistische zelfverrijking', sputterde Kok boos over deze lelijke kant van het kapitalisme....

Peter van Ammelrooy

Wat zou de premier zeggen van de pensioenregeling voor de gewezen baas van General Electric, een van 's werelds grootste industriële conglomeraten?

Jack Welch slijt zijn dagen achter de geraniums met krap negen miljoen dollar per jaar. Wel krijgt Welch er 17 duizend dollar bij voor elke dag dat hij GE van adviezen voorziet.

Tegenover het financieel persbureau Bloomberg liet een woordvoerder van General Electric weten dat het pensioen van de oud-topman welverdiend is. In de twee decennia dat Welch aan het roer stond, nam de beurswaarde van het bedrijf toe tot 375 miljard dollar.

Helen Quirini, twee decennia langer in dienst van GE, is niet onder de indruk. Het pensioen van deze werkneemster bedraagt 765,40 dollar per maand - een achthonderdste van wat Welch ontvangt. Haar ex-baas heeft ook nog eens een kwart miljard dollar aan opties, bovenop 680 miljoen eigen vermogen.

Formidabele optie-, bonus- en pensioenregelingen doen in de VS doorgaans nauwelijks stof opwaaien. 'Exhibitionistische zelfverrijking' is de motor achter de American Dream. Maar nu klinkt er gemor, ook omdat de topmanagers die zichzelf zo ruimhartig belonen er een potje van maken. Denk aan Kenneth Lay van Enron, die vier dagen voor het bankroet van zijn energiebedrijf nog snel een bonus van enkele miljoenen opstreek. Of Bernard Ebbers van Worldcom, die bij zijn eigen bijna failliete firma een lening van 375 miljoen lospeuterde en het geld op de beurs verspeelde.

'We zien steeds meer van dit soort misbruik', klaagt Patrick McGurn van de machtige beleggershulp Institutional Shareholder Services tegenover Bloomberg. Omdat ze vaak zelf in de directie zitten, legt niemand de graaiende topmensen een strobreed in de weg, verklaart Larry Margel van adviesbureau Towers Perrin. 'Het is één grote vriendenclub - ik krab jouw rug als jij de mijne krabt.'

Van de regering is weinig te verwachten. President Bush dankt zijn verkiezing mede aan donateurs als Welch.

Rechtvaardigheid moet van elders komen. Welch loopt de kans de helft van zijn fortuin te verliezen - aan de vrouw van wie hij wil scheiden. Een schrale troost voor Helen Quirini.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden