Graag een mooie benefietwedstrijd

Krantenkoppen:..

Paul Onkenhout

'Zelfs Jari Litmanen is fit, dus wat nu?'

(21 oktober 2003).

'Litmanen (32) in Jong Ajax' (29 oktober 2003).

'Litmanen begint weer op de bank' (3 november 2003).

'Weer tegenslag voor Litmanen' (18 maart 2004).

En veruit de meest prikkelende, uit Het Parool: 'Wordt Jari Litmanen journalist of de nieuwe Sjakie Wolfs?' (20 maart 2004).

G goed nieuws: vandaag zal Ajax in een persbericht waarschijnlijk bekend maken dat Jari Litmanen (33) geen nieuw contract krijgt aangeboden. Mogelijk zal hij zich na dit seizoen in een andere functie voor de club verdienstelijk gaan maken.

Terloops, op een bescheiden plaats op de derde sportpagina, maakte De Telegraaf zaterdag al melding van het afscheid alsof het de eerste de beste voetballer betrof, zo'n buitenlander die het ook eens mag proberen en na een jaar weer snel wordt afgedankt omdat hij niet aan de kwaliteitseisen voldoet.

In de kop boven het berichtje werd hij zelfs gepasseerd door een Amerikaan die voor de club nog nauwelijks iets heeft kunnen betekenen: 'O'Brien blijft en Litmanen gaat'.

Niemand zal er vreemd van opkijken, hoewel Ajax voor hem aan het begin van het seizoen nog een hoofdrol in gedachten had. Na het vertrek van Chivu benoemde trainer Ronald Koeman hem tot aanvoerder.Het was een opmerkelijk besluit, temeer daar Koeman zich meermalen kritisch over de Fin had uitgelaten. Koeman was teleurgesteld in de voetballer die sinds zijn terugkeer naar Amsterdam zo vaak geblesseerd was en, een tegenvaller, zich niet opwierp als gids van de jongeren, maar veelal bleef steken in zijn eigen sores.

Litmanen in het seizoen 2003-2004?

Negentien wedstrijden toch nog, waarvan acht vriendschappelijke duels. Ekeer slechts maakte hij de negentig minuten vol, tegen Koninklijke UD. In het Amsterdam Tournament was hij in beide wedstrijden actief.

In de Champions League viel hij drie keer in, met drie nederlagen als resultaat. Zijn overige duels, zes, speelde Litmanen in de competitie, van 26 oktober 2003 tot 21 december 2004, steeds als invaller. Daarna raakte hij geblesseerd, zoals zo vaak sinds hij Ajax in 1999 verliet als laatste icoon van een succesploeg.

Eerder deze maand trof een verslaggever van Het Parool hem aan in de perskamer van de Arena. Litmanen liep op krukken en zei dat hij interviews achter de rug had met twee Ajacieden, Galasek en Grygera, op verzoek van een Fins voetbalblad.

'Als jullie nog werk voor me hebben: ik heb tijd zat', zei Litmanen tegen de verslaggevers. Zelfspot is zijn voornaamste wapen geworden.

Twee dagen later verklaarde de speler wiens erfenis hij in Amsterdam overnam, Dennis Bergkamp (34), dat hij zijn contract met Arsenal graag met een jaar zou verlengen, omdat hij eenvoudigweg nog te fit is om zijn loopbaan te bedigen.

De regie over zijn eigen carri is Jari Litmanen allang kwijt. Graag een mooie benefietwedstrijd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden