GPV ageert tegen actie Winny en stunts in Kamer

GPV-lijsttrekker Van der Vlies spreekt er schande van dat zijn collega Winny de Jong van Conservatieven.nl op sexy wijze staat afgebeeld in de laatste editie van het weekblad Panorama...

Van onze verslaggeefster

'Om zó stemmen te winnen, is beneden alle peil. Ze brengt de Kamer in diskrediet', zei hij woensdag in het Zeeuwse Kapelle-Biezelinge. De Jong heeft overigens zelf ingestemd met de fotoreportage.

Ook de reclamefoto van Sloggi waarop slips in een Kamerbankje worden geshowd kan volgens de GPV'er niet door de beugel. Van der Vlies noemt het stuitend. 'Het is een kwestie van fatsoen én het aanzien van het parlement wordt er door geschaad.'

Van der Vlies wijst erop dat uit recent onderzoek is gebleken dat twintig procent van de bevolking zich schaamt voor politiek Nederland. Hij gaat ervan uit dat Kamervoorzitter Weisglas stappen tegen de onderbroekenfabrikant onderneemt.

Weisglas laat weten dat de reclamefoto's van Sloggi buiten zijn medeweten zijn verschenen. In zo'n geval gaat er altijd een brief van de Tweede Kamer naar de fabrikant of het reclamebureau, met het verzoek de reclame in te trekken. Eerder kreeg de kartonindustrie zo'n brief. Die had een man met een krant in een Kamerstoel afgebeeld.

Ook de hoofdredactie van de NOS kreeg een reprimande toen zij topondernemers, die in hun directiekamers waren gefilmd, in Kamerzetels had gemonteerd.

'We stellen het niet op prijs als de Kamer wordt gebruikt voor commerciële doeleinden', zegt woordvoerder Jochemsen.

Op de reportage van Winny de Jong in Panorama wil Weisglas niet openlijk reageren.

'Ga er maar van uit dat de voorzitter waakt over het aanzien van de Kamer en de politiek', zegt Jochemsen. 'Het komt vaker voor dat Kamervoorzitter Weisglas Tweede Kamerleden aanspreekt op hun gedrag', aldus de woordvoerder.

Correctie: Bas van der Vlies is lijsttrekker voor de SGP en niet van het GPV. Het GPV is met de RPF opgegaan in de ChristenUnie en heeft André Rouvoet als lijsttrekker

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden