Nieuws

Gouverneurs VS zetten streep door anti-transgenderwetten

De gouverneurs van de Amerikaanse staten Kansas en North Dakota hebben veto’s uitgesproken over wetsvoorstellen die transgendermeisjes zouden verbieden om met andere meisjes mee te sporten op school. In meerdere conservatieve staten in de VS is een Republikeinse campagne gaande om de rechten van transgenders in te perken.

Redactie
Ouders en voorstanders van gelijke rechten voor transgenders betogen in Austin (Texas) tegen wetgeving die de rechten van transgenders inperkt. In diverse conservatieve staten in de VS worden dergelijke wetten ingevoerd of voorbereid. Beeld AP
Ouders en voorstanders van gelijke rechten voor transgenders betogen in Austin (Texas) tegen wetgeving die de rechten van transgenders inperkt. In diverse conservatieve staten in de VS worden dergelijke wetten ingevoerd of voorbereid.Beeld AP

In de staten Arkansas en Mississippi zijn al soortgelijke verboden van kracht. Kristi Noem, de gouverneur van South Dakota, ondertekende onlangs een decreet om transgendermeisjes uit te sluiten van het sporten.

Laura Kelly, de Democratische gouverneur van Kansas, liet donderdagavond weten dat zij het Republikeinse wetsvoorstel blokkeert. Daarmee volgt Kelly haar Republikeinse ambtsgenoot in North Dakota Doug Burgum. Hij sprak woensdag al een veto uit over een zelfde voorstel.

‘Deze wetgeving geeft een verwoestend signaal af dat Kansas niet vriendelijk is voor alle kinderen en hun families, onder wie zij die transgender zijn’, zei gouverneur Kelly in een verklaring. De staat doet er volgens haar beter aan alle scholieren te betrekken, dan ‘hen uit te sluiten die misschien anders dan wij zijn’.

Kelly gaf als reden voor haar veto ook het risico dat bedrijven Kansas mogelijk zouden boycotten als het Republikeinse wetsvoorstel zou worden aangenomen. Burgum stelde dat er in zijn staat wetten zijn die verzekeren dat de sport er eerlijk blijft, en dat het in zijn staat nog niet is voorgekomen dat een transgendermeisje met de meisjessport wil meedoen.

Veto blijft overeind

Het veto van de gouverneur van Kansas houdt waarschijnlijk stand, aangezien er in de volksvertegenwoordiging van die staat niet genoeg stemmen waren voor het wetsvoorstel om een veto te kunnen overrulen. In North Dakota waren daarvoor wel genoeg stemmen in het lagerhuis, maar niet in de Senaat van de staat.

De Republikeinen hebben in meerdere staten wetsvoorstellen ingediend om transgendermeisjes te verbieden met de andere meisjes mee te sporten, soms met steun van vrouwelijke sporters. Voorstanders van die wetsvoorstellen zeggen dat ze er de eerlijke competitie in de vrouwensport mee willen beschermen. Weinig transvrouwen nemen echter deel aan vrouwensport.

Burgerrechtenorganisaties hebben al aangekondigd de Republikeinse wetsvoorstellen aan te vechten als die worden aangenomen. Volgens hen druisen die in tegen de Amerikaanse grondwet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden