Gouverneur Uruzgan roept Kamer op tot verlenging

Gouverneur Asadullah Hamdam van Uruzgan heeft de Tweede Kamer vrijdag opgeroepen in te stemmen met het besluit van het kabinet om de missie in Uruzgan te verlengen tot eind 2010....

Hamdam benadrukte dat het nodig is om de economische ontwikkeling op gang te krijgen in Uruzgan en de politie goed te trainen. Op die manier kan de bevolking in Uruzgan uit de negatieve spiraal komen, zei Hamdam. Hij was door de Tweede Kamer uitgenodigd deel te nemen aan een hoorzitting over de ISAF-missie in Afghanistan.

Volgens Hamdam is het in Uruzgan een groot probleem dat er weinig politie is, die ook nog eens slecht is getraind. Hij vindt dat alle politiemensen op hetzelfde niveau moeten worden opgeleid.

Daar kunnen de Nederlandse troepen een voorname rol in spelen. Inmiddels zijn 250 agenten getraind, maar dat aantal moet worden uitgebreid, aldus Hamdam.

Corruptie
Hij weet dat er corruptie voorkomt onder politiemensen, maar die is niet zo ernstig als soms wordt beweerd. Hij kreeg hierin bijval van minister Wardak van Defensie.

Zo zijn de salarissen van agenten onlangs verhoogd van 60 naar 100 dollar per maand. Beide bestuurders toonden tijdens de hoorzitting hun grote dank voor de inzet van Nederland in Afghanistan.

Fruit
Hamdam wees erop dat Uruzgan een agrarische provincie is, waar diverse soorten fruit worden geteeld. Het probleem is vooral dat er geen afzetmarkt voor is.

Dat zou beter moeten worden georganiseerd. De mensen in Uruzgan willen graag voor zichzelf zorgen en in hun levensonderhoud voorzien. Hij wees op de enorme werkloosheid in Uruzgan.

Volgens hem zitten 60.000 studenten en 30.000 boeren nutteloos thuis omdat er geen werk is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden