Gouverneur Oregon eist dat FBI boerenbezetting beëindigt

Gouverneur Kate Brown van het Amerikaanse Oregon heeft de federale overheid opgeroepen de gewapende bezetting van het kantoor van een wildreservaat te beëindigen. Brown eiste dat de FBI snel in actie komt zodat de bezetters berecht kunnen worden. De bezetting door de met geweren bewapende groep boeren en hun sympathisanten duurt nu al bijna drie weken.

Ammon Bundy, midden, die de bezetting leidt. Beeld AFP
Ammon Bundy, midden, die de bezetting leidt.Beeld AFP

De welwillende houding van de politie en de FBI tegenover de bezetters, die opkomen voor twee boeren die veroordeeld zijn voor brandstichting op overheidsgrond, is flink bekritiseerd door zwarte activisten, columnisten en indianen.

Zij vroegen zich af of de autoriteiten niet meteen met grof geweld hadden gereageerd als de bezetters zwart waren geweest of afstammelingen van de indianen. De tientallen boeren en sympathisanten zijn boos vanwege de in hun ogen onredelijke regels omtrent het gebruik van federaal land. Ze zien hun zaak als een symbool voor de strijd van vrije Amerikanen tegen de bemoeienis van vooral de federale overheid.

Sinds de bezetting begon heeft de sheriff ze een vrijgeleide aangeboden zodat ze zonder vervolging naar een andere staat kunnen vertrekken. De bezetters verwierpen echter dit voorstel. Ze zeggen de bezetting 'desnoods jaren' vol te houden.

De FBI zegt naar een 'vreedzame oplossing' te zoeken om de bezetting van de boswachterij te beëindigen. Gouverneur Brown hekelde echter op een persconferentie de houding van de federale instanties.

'De inwoners van Harney County zijn flink tekort gedaan door de houding van federale functionarissen', aldus de boze gouverneur. 'Ik heb mijn ernstige zorgen overgebracht aan onze hoogste leiders, het ministerie van Justitie en het Witte Huis.'

Veeboeren

Brown zei dat de gespannen situatie in het gebied angst veroorzaakt onder de bewoners. Ook heeft de bezetting Oregon al bijna een half miljoen dollar gekost. 'Het moet afgelopen zijn met deze uiting van wetteloosheid. Ik zal federale functionarissen blijven vragen de wet te handhaven.'

Aanleiding voor de actie is een gevangenisstraf voor twee veeboeren uit de buurt van het natuurpark, het Malheur National Wildlife Refuge. De mannen hadden brand gesticht, naar eigen zeggen om vreemde planten buiten de deur te houden en om hun veevoervoorraad tegen een bosbrand te beschermen.

Maar volgens de rechter deden ze dit ook om sporen van een illegale jachtpartij uit te wissen. Het vuur verwoestte een groot stuk overheidsland, waarvoor de boeren, Dwight Hammond (73) en zijn zoon Steve (46), een gevangenisstraf van 3 en 12 maanden kregen. Dit najaar veroordeelde een strengere federale rechter hen tot 5 jaar.

Toen de mannen zich op 2 januari moesten melden bij een gevangenis, besloten tientallen sympathisanten tot de bezetting van het kantoor van de boswachterij over te gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden