Gouverneur Irak gedood bij aanslag

Een bermbom maakte maandag een einde aan het leven van de gouverneur van de provincie Al Muthanna in Irak. De aanslag kwam twee dagen nadat de Amerikaanse president Bush in een radiotoespraak juist deze provincie als lichtend voorbeeld had genoemd voor de politiek progressie die wordt geboekt in Irak....

The Guardian

Tussen 2003 en 2005 verrichtten Nederlandse militairen, in het kader van de stabilisatiemacht SFIR, in deze provincie opbouwwerk en vredestaken.

Gouverneur Mohammed Ali al-Hassani, zijn chauffeur en een lijfwacht kwamen om het leven toen hun konvooi van negen voertuigen op weg was naar Samawa toen de bermbom ontplofte.

Al Hassani was al de tweede gouverneur in het zuiden van Irak die deze maand omkwam bij een bomaanslag. Acht dagen geleden werden de gouverneur en de politiechef van de provincie Qadasyah bij een aanslag om het leven gebracht.

De aanslagen op beide hoogwaardigheidbekleders lijkt het gevolg van een machtsstrijd tussen de twee belangrijkste sjiitische milities in het zuiden. Beide vermoorde gouverneurs behoorden n tot de Opperste raad voor de Islamitische Revolutie, geleid door Abdul-Aziz al-Hakim, die in een machtsstrijd is verwikkeld met het Mahdi-leger van Muqtada al-Sadr.

De politie in Al Muthanna legt de schuld van de aanslag dan ook bij het Mahdi-leger. ‘Er bestond binnen de provincie geen enkele dreiging voor de gouverneur, behalve dan de vete tussen het Mahdi-leger en de Opperste Raad, die al aan tientallen mensen het leven heeft gekost’, vertelt een politieofficier.

Hadi al-Ameri, parlementslid voor de Opperste Raad, weigert daarentegen de schuld klakkeloos in de schoenen te schuiven van het Mahdi-leger. Hij vermoedt dat aanhangers van de Baath-partij van voormalig president Saddam Hussein achter de aanslag zitten. ‘Zo proberen ze de sjiieten tegen elkaar op te zetten’, aldus Al Ameri.

De spanning in de zuidelijke provincies wordt door waarnemers beschouwd als een verdere aanwijzing voor de krachteloosheid van de centrale regering van premier Nouri al-Maliki, afkomstig van weer een andere sjiitische factie.

Nadat de helft van zijn kabinet uit protest aftrad, heeft Al Maliki minder dan de helft van de parlementariërs achter zich. De grootste soennitische, sjiitische en seculiere partijen hebben hun steun opgezegd, waardoor Al Maliki leunt op twee Koerdische partijen en de Opperste Raad.

Hoewel de oppositie de meerderheid in het parlement heeft, staan de grote soennitische en sjiitische patijen niet te trappelen om het roer over te nemen nu het ondere leiding van de Amerikanen opgezette politieke systeem wankelt.

Diezelfde redenering huldigen Iraks buurlanden Syrië en Iran. Beide landen hebben aangegeven dat ze pas willen helpen om Irak te stabiliseren als de Amerikanen hun biezen pakken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden