Gouverneur Californië trekt zich weinig aan van opzeggen Parijs en komt gewoon op Chinese windmolentop

Vreemde taferelen in Peking bij de internationale ministersconferentie CEM over schone energie. De Californische gouverneur Jerry Brown mag op audiëntie bij de Chinese president Xi Jinping, en ze keuvelen over 'klimaatspositieve samenwerking' - alsof Brown de hoogste Amerikaanse autoriteit op de duurzaamheidsportefeuille is.

Jerry Brown, de gouverneur van Californië.Beeld afp

Terwijl Brown met twee Chinese provincies samenwerkingsovereenkomsten op klimaatgebied sluit, beent de echte Amerikaanse minister van Energie, Rick Perry, door de wandelgangen van de CEM-conferentie. Hem wacht een ongemakkelijke dag: hij moet zijn collega's overtuigen dat zonder het verdrag van Parijs de opwarming van de aarde ook kan worden gestopt. De CEM-conferentie, met ministers uit meer dan twintig landen en de Europese Unie, is in 2010 nota bene door de Verenigde Staten in het leven geroepen na de stukgelopen klimaatsonderhandelingen in Kopenhagen. Als lapmiddel om op ministerieel niveau het gesprek over schone energie gaande te houden.

China kieskeurig

Nu Amerika Parijs heeft laten vallen zoekt iedereen aansluiting bij China; de wereld verwacht dat Peking de kar van duurzaamheid gaat trekken. Brown bijvoorbeeld probeert zijn Californische CO2-verhandelingsinitiatief te koppelen aan China. Maar de Chinezen zijn kieskeurig. Ze zitten niet per se te wachten op die leidinggevende rol, want China heeft de handen vol aan zijn eigen ingewikkelde milieuproblemen. Neem de CO2-handel: China houdt Brown even af tot de eigen Chinese carbonbeurs op orde is. En die is nog niet eens gelanceerd. Californische kennis voor de opslag van CO2 en informatietechnologie over broeikasgassen, daar is Peking wel tuk op.

Nederland is nog geen volwaardig lid van de CEM. Minister van Economische Zaken Henk Kamp is er als toehoorder bij. Hij wedt in China op twee paarden. Aan de ene kant probeert hij Nederlandse technologie voor windenergie aan de Chinezen te slijten. China is sinds 2012 de grootste investeerder in schone energie, maar desalniettemin komt iets meer dan de helft van de Chinese stroom in 2020 nog steeds uit steenkool. Daarom brengt Kamp ook technologie onder de aandacht die steenkool minder vervuilend moet maken, zoals het reinigen van rookgassen.

Lees ook:

Het onwaarschijnlijke lijkt te gaan gebeuren: China (!) als beschermheilige van het klimaat (+)

China krijgt een hapklare brok soft power op een presenteerblaadje aangereikt. Het land dat te boek stond als grootste vervuiler, is plots de beschermheilige van het klimaat. Nu president Donald Trump de wereld laat vallen, ziet Peking kansen om de eigen visie te pluggen. En daar is China al zeker tien jaar op uit.

Terwijl Witte Huis vecht over klimaataanpak, grijpen China en Europa elkaars hand (+)

President Trump maakt vanavond om 21.00 bekend of de VS zich terugtrekken uit het klimaatverdrag van Parijs. Terwijl in Amerika het getouwtrek om het klimaatakkoord zijn ontknoping nadert, besluiten Europa en China tot hechtere samenwerking. Het Amerikaanse vacuüm wordt al gevuld voor het is ontstaan.

Het is geen ramp dat VS uit klimaatakkoord stappen (+)

Dat Trump de Verenigde Staten terugtrekt uit het klimaatakkoord van Parijs, hoeft geen ramp te zijn, betoogt journalist Marco Visscher. 'Als hij zich werkelijk pragmatisch opstelt en economische groei najaagt, zal hij juist ruimte moeten maken voor technische doorbraken op het gebied van schonere energie.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden