Gouverneur Bagdad gedood bij aanslag

Een reeks aanslagen in verscheidene Iraakse steden heeft maandag en dinsdag aan zeker veertig mensen het leven gekost. Een van de slachtoffers is de gouverneur van Bagdad...

ANP

De gouverneur van Bagdad, Ali al-Haidri, is dinsdag doodgeschoten door gewapende mannen. Al-Haidri werd in zijn auto op een weg in het westen van de Iraakse hoofdstad onder vuur genomen door schutters in een andere auto. Ook de lijfwacht van al-Haidri kwam daarbij om het leven.

De moordaanslag is opgeëist door de groep rond de Jordaanse terroristenleider Al-Zarqawi. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor talrijke eerdere aanslagen, moorden en gijzelingen in Irak. Al-Zarqawi is recent door Osama bin Laden omschreven als de leider van al-Qaeda in het Arabische land.

De gouverneur was in september ook al het doelwit van een aanslag. Hij is de hoogste Iraakse functionaris die is vermoord sinds mei vorig jaar. Toen kwam de voorzitter van de Iraakse regeringsraad bij een zelfmoordaanslag om het leven.

Door een zelfmoordaanslag op een controlepost van Iraakse veiligheidstroepen in Bagdad kwamen dinsdag zeker tien mensen om het leven en vielen ruim vijftig gewonden. Volgens ooggetuigen ramde een brandstoftruck een voertuig bij de commandopost en ontplofte. Het incident was nabij de ingang van de zogenoemde Groene Zone in het centrum van de Iraakse hoofdstad. Onder de slachtoffers zijn veel veiligheidsagenten.

De Groene Zone is het zwaarbeveiligde gebied in het centrum van Bagdad waar onder meer de Iraakse interim-regering en de Amerikaanse ambassade zijn gevestigd.

Enkele uren eerder ontplofte een autobom bij een controlepost, eveneens vlakbij de ingang van de Groene Zone. Deze ontploffing kostte aan drie Britse burgers en een Amerikaan het leven.

In Bagdad blies een zelfmoordterrorist zich maandag op bij een politiepost in de buurt van het hoofdkwartier van de partij van interim-premier Iyad Allawi. Naast de dader kwamen twee politieagenten en een burger om het leven. Zeker 25 mensen raakten gewond. De soennitische groepering Leger van Ansar al-Sunna heeft in een verklaring op internet de verantwoordelijkheid opgeëist.

Volgens een hoge regeringsfunctionaris was Allawi op het moment van de aanslag op zijn partijkantoor niet aanwezig. In het gebouw zou net een persconferentie beginnen waar partijleiders de kandidatenlijst voor de Iraakse parlementsverkiezingen zouden opmaken. Die worden op 30 januari gehouden.

De Iraakse minister van Defensie Hazem al-Shalaan liet maandag in een interview met het Franse persbureau AFP echter doorschemeren dat de stembusgang wellicht kan worden uitgesteld. Voorwaarde is dat de belangrijkste soennitische groepering in het land afziet van de boycot waarmee ze heeft gedreigd. De Amerikaanse regering zei echter vast te houden aan de datum van 30 januari.

Een week geleden trok de belangrijkste soennitische partij in Irak zich terug uit de verkiezingsstrijd. Volgens de leider van de Iraakse Islamitische Partij (IIP) hebben de autoriteiten niet aan een aantal door de partij gestelde voorwaarden voldaan. De angst bestaat dat door het geweld in soennitische regio's veel mensen daar hun stem niet kunnen uitbrengen.

Dat die angst niet ongegrond is, bleek maandag. De soennitische driehoek, het onrustige gebied ten noorden van Bagdad, werd opgeschrikt door een reeks bloedige aanslagen op Iraakse veiligheidstroepen.

Bij een controlepost, in de omgeving van een Amerikaanse legerbasis bij Balad, ontplofte een autobom. Zes leden van de Nationale Garde kwamen om. Er vielen acht gewonden. Volgens Iraakse functionarissen betrof het ook hier een zelfmoordaanslag. Elders in Balad doodde een langs de weg geplaatste bom zeker vijf gardisten.

Ten noorden van Tikrit, de thuisstad van oud-dictator Saddam Hussein, vonden nog zes gardisten de dood, eveneens door langs de weg geplaatste bommen. In de buurt van Mosul kwam een politieman om het leven, toen hij een onthoofd lijk probeerde te verslepen. Het lichaam bleek te zijn volgestouwd met explosieven. Bij een controlepost in Baiji schoten opstandelingen twee agenten dood.

Langs de weg van Samarra naar Duluiya kwamen zeker zeven soldaten van de Nationale Garde om het leven door een bomaanslag.

Door een zelfmoordaanslag met een autobom op een politiepost in Dujail, 40 kilometer ten noorden van Bagdad, stierven nog zeven gardisten.

Een bloedige zelfmoordaanslag in Balad eiste zondag het leven van 25 leden van de Nationale garde. In de aanloop naar de parlementsverkiezingen op 30 januari hebben opstandelingen hun aanvallen tegen doelen van vooral de Iraakse interim-regering en de coalitietroepen opgevoerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden