Goudvissen in Veenendaalse gracht zijn gevaar voor inheemse soorten

Het is een storm in een glas water, zegt Jan Grobben, bewoner van de Brouwersgracht in Veenendaal. Of liever gezegd: een goudvis in een gracht water. Vorig jaar zette hij met een stel buurtbewoners tachtig goudvissen uit in de gracht voor zijn huis. 'We hadden last van muggen en we dachten: als we vissen in de gracht gooien, vreten die de larven wel op.'

Goudvissen op een markt in Teheran, Iran. Beeld afp
Goudvissen op een markt in Teheran, Iran.Beeld afp

De kinderen waren er gek mee, de winkeliers in de buurt vonden het prachtig idee. Zelfs de gemeente was enthousiast. 'De burgemeester is zelf komen kijken.' Maar nog geen jaar later mogen Grobben en de zijnen de goudvissen weer allemaal eigenhandig uit de gracht vissen.

Goudvissen gelden in Nederland namelijk als een 'invasieve exoot': een dier dat hier niet thuishoort en daardoor schade kan toebrengen aan inheemse soorten. Het uitzetten van exotische soorten in het wild is in Nederland verboden.

De goudvissen in de Brouwersgracht werden door het Platform Stop Invasieve Exoten aangekaart bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Die concludeerde dat de goudvissen zich zouden kunnen mengen met inheemse karpers, waardoor die in hun voortbestaan bedreigd worden.

Nederland heeft een lijst met negentig invasieve exoten die in aanmerking komen voor een 'gecoördineerde aanpak'. Daarop staan soorten als de Amerikaanse rivierkreeft, de muntjak (een hertachtige) en de halsbandparkiet. Het zijn dieren of planten die door de mens, per toeval of met opzet, hierheen zijn gebracht.

Desastreuze gevolgen

Het loslaten van exoten in de natuur kan desastreuze gevolgen hebben, zegt woordvoerder Michel van der Maas van de RVO. Een voorbeeld is de grote waternavel, een uit Noord-Amerika afkomstige vijverplant, die is uitgegroeid tot een plaag in de Nederlandse wateren.

Weliswaar kunnen de goudvissen niet weg uit de Brouwersgracht, maar hun eitjes wel. Daardoor ontstaat gevaar op vermenging, zegt Van der Maas. Grote onzin, aldus Grobben. De Brouwersgracht is niet eens een echte gracht. 'Het is een betonnen bak met water. Een nepgracht.' De viseitjes zijn volgens hem allang opgevroten voordat ze zich kunnen verspreiden.

Maar de opdracht is duidelijk: vóór 8 april moeten alle goudvissen uit de gracht zijn gehaald, op straffe van een dwangsom. Of ze dat ook echt gaan doen? 'We zien wel. Ik denk dat ze heel Veenendaal over zich heen krijgen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden