Goudlokje moet Dow Jones nog een keer zetje geven

Beleggers geloven weer in sprookjes. De explosie van de Dow Jones-index eind vorige week heeft voor een nieuwe golf van euforie onder beleggers gezorgd....

Het Goudlokje-scenario is overgewaaid uit de VS. Daar is het ontwikkeld door de gerenommeerde Amerikaanse analist John Lipsky van het effectenhuis Salomon Brothers. Hij gelooft dat de economische groei nog vele jaren kan aanhouden zonder dat de inflatie een probleem zal worden. Het lijkt op het sprookje van Goudlokje en de drie beren: het is niet te koud en niet te warm. De wereld ontwikkelt zich tot een economisch Utopia.

In de economie van Goudlokje profiteert iedereen van de vrije handel, de technische vooruitgang, de hoge groei en de lage inflatie. 'Goudlokje is een economische pin-up: een verrukkelijke blondine met heel veel geld.' De ingrediënten van het beurssprookje zijn de volgende: de economie groeit de komende jaren rustig met 2,5 procent per jaar, de productiviteit stijgt nog sneller, de inflatie blijft laag door de toenemende internationale concurrentie, de dalende overheidstekorten houden de rente laag en de euro wordt een sterke munt.

De aanhangers van het Goldilocks-scenario worden de 'new-age' economen genoemd. Zij staan tegenover de traditionele beleggingseconomen die uit ervaring weten dat na een periode van koersstijging ook een tijd van koersdaling moet komen. Ze weten alleen nog niet wanneer die daling begint.

In het sprookje stapt Goudlokje het hol van de beren binnen. Ze probeert verschillende stoelen, slaapt in verschillende bedden en vindt er steeds een bed of stoel die precies goed is. Ook staat telkens het juist eten voor haar klaar.

Beleggers vinden sinds het begin van de jaren negentig steeds weer nieuwe aanwijzingen dat de koersen omhoog moeten. De ene keer zijn het stijgende bedrijfswinsten, de andere keren hogere groeicijfers en de derde keer een lage inflatie.

Vorig jaar leek het sprookje ineens slecht af te lopen. De Azië-crisis leidde tot een golf van paniek op de financiële markten. Gevreesd werd dat het westen zou worden meegesleept in een wereldwijde economische crisis.

Die angst bleek vooralsnog ongegrond. In februari dreigde een ander gevaar. De Amerikaanse economie bleek zo uitbundig te groeien dat gevreesd werd voor een stijgende rente. Maar afgelopen vrijdag viel ook dit gevaar weg. Toen bleek uit cijfers dat de werkloosheid met 0,1 procentpunt was gestegen tot 4,4 procent.

Directeur beleggingsstrategie Jaap Koelewijn van Iris (het researchinstituut van de Rabobank en Robeco Groep) zegt verbaasd te zijn over de reactie van de Amerikaanse beleggers op dit cijfer. 'Je mag het toch een overrompelende rally noemen, zeker als je bedenkt dat de Amerikaanse aandelen erg duur zijn.'

Aan de andere kant zitten veel aandeelhouders te wachten op een moment dat ze weer moeten instappen. De winstcijfers over vorig jaar zijn niet tegengevallen. De verwachtingen voor dit jaar zijn ook beter dan verwacht. 'En daarnaast zijn de bedrijfsactiviteiten weer fors toegenomen. Ik noem maar het samengaan van IBM met Dell en de vele overnames en fusies in Japan', zegt Koelewijn. Ook in Nederland neemt het aantal fusies en overnames na een relatief rustige periode nu weer toe. De AEX is echter nog ver van een record verwijderd.

Koelewijn kan zich de terughoudende reactie van Europese beleggers wel voorstellen. De koersstijgingen komen vooral voor rekening van grote fondsen, zogenoemde large caps, die in de index zijn opgenomen. 'Middelgrote en kleine bedrijven - mid en small caps - blijven duidelijk achter. Dit betekent dat de hausse niet breed wordt gedragen.'

De markt is nog erg gevoelig, zo denkt Koelewijn. Niettemin sluit hij niet uit dat de Dow Jones op korte termijn toch de grens van tienduizend punten zal overschrijden. 'Een meevallend cijfer - een hogere winstverwachting van een groot concern of een iets lagere groei - kan het beslissende stootje geven.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden