Nieuwsneefje van de wolf

Goudjakhals gezien in Drenthe

In Drenthe is eind november een goudjakhals gesignaleerd. Het dier is vastgelegd met een wildcamera. Het is pas de derde keer dat dit dier in Nederland is waargenomen. De eerste twee keren waren beide op de Veluwe, in 2016 en 2017.

6 december 2019 Op 22 november 2019 is op een wildcamera in Drenthe een goudjakhals (Canius aureus) vastgelegd. Dit is de eerste waarneming van deze diersoort ooit in deze provincie. Ook voor Nederland is het bijzonder: slechts twee keer eerder is dit neefje van de wolf in ons land gezien. Bron: staatsbosbeheer.nlBeeld Staatsbosbeheer/Cindy de Jonge-Stegink

De goudjakhals, die oorspronkelijk voorkomt in Zuidoost-Europa en delen van Azië, is de laatste jaren bezig met een opmars richting West-Europa. Het roofdier is recentelijk ook al gezien in Duitsland en Denemarken. In Oostenrijk en Italië heeft de goudjakhals zich al gevestigd.

De goudjakhals wordt ook wel het ‘neefje van de wolf’ genoemd. Het dier is tot een meter lang en weegt maximaal 15 kilo. De kleur van de vacht is meestal zandkleurig tot rossig grijsgeel met een gouden glans.

Goudjakhalzen zijn alleseters. Ze jagen vooral op kleine zoogdieren (woelmuizen, ratten, konijnen) en jonge hoefdieren zoals hertenkalfjes. Daarnaast eten ze ook vogels, vissen, afval en aas. Goudjakhalzen worden ook wel rietwolven genoemd, omdat ze goed kunnen overleven in moerassige gebieden.

Volgens een recente studie van Wageningen Universiteit en Research (WUR) zou in Nederland plaats zijn voor duizenden goudjakhalzen. Goudjakhalzen zijn een concurrent van de wolf die zich ook onlangs heeft gevestigd in Nederland. Wolven jagen op goudjakhalzen.

Lees ook: Tweeduizend reebruine ogen staren je aan

Het Nationale Park De Hoge Veluwe vraagt het publiek hulp bij het bekijken van niets­vermoedende dieren die langs een cameraval zijn gelopen. Waarschuwing: dat is verslavend. ‘Een ander gaat Netflixen, ik ga een uurtje snapshotten.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden