Goudfout avontuur op een ijsschots

'Piss off, dan nog liever met een Unox schaatsmuts op mijn kop rondhangen bij de Febo.' Mijn idee, dacht ik toen ik deze kop boven een artikel las, op het moment dat ik voor de eerste keer door het maandblad Strictly - dat geen glossy mag heten, want dat is...

Want van een muts en van een kroket gaat, heel onhip, warmte uit. Terwijl ik in Strictly van de ene ijsschots op de andere sprong en uiteindelijk niets anders voelde dan de kilte van het in loze plaatjes, praatjes en hippe typetjes uiteengespatte postmoderne universum.

Die emotionele kou begon al bij de cover, waarop een nieuwe rokende Belinda-juffrouw staat: met wit-blond haar, witroze lipstick, witte oogschaduw, wit gelakte nagels, enfin, geen sexy-mop maar een volmaakt ijskonijn met (nieuw!) een soort whiplash-band om haar nek.

Roken is fout, Belinda roken is fouter dan fout, maar zo'n persiflage erop is, begrijpt u, pas GOEDFOUT! Goedfout is natuurlijk het thema van deze Strictly. Dat denk ik nog net te snappen, het zal wel kritiek zijn op de merkencultuur. Meer hoef ik ook niet te snappen, want het blad is voor twintigers die de bekende vrouwenbladen 'abject' vinden.

Strictly is een blad met Beauty, ballen en brains!, buldert een advertentie. 'Mainstream thema's worden gekanteld en in een nieuw en creatief licht geplaatst', gaat het verder, waarbij het blad anticipeert op de '(sociale) intelligentie van haar lezers'. Zelfstandige vrouwen met zelfspot zijn uniek en weten: echte hip komt voort uit authenticiteit.

Met deze leer in het hoofd, toog ik opnieuw langs koppen als De smaak van moedermelk (een reportage waarin jongensreporters daadwerkelijk de powerdrank moedermelk consumeren), Tarzan Lizard Flesh (een kunstpenis met geruisloos trilmotortje als welkomstgeschenk) en Om meisjes te stimuleren hun kutje scheren (interview met Arne Toonen, een filmregisseur-in-wording).

Toegegeven: het is anders dan anders. Dat het blad wil prikkelen, wordt zeker letterlijk genomen. En na een tijdje moest ik, nogmaals toegegeven, hier en daar ook wel ergens om lachen.

Auteuse Freakbitch, die in principe tegen daten is, schrijft agressief-hilarisch hoe ze per ongeluk toch ooit een blind date nakwam. De man is aardig, voorkomend, helemaal goed, maar daarom natuurlijk zwaar fout.

Schrijft ze: 'Maar vrouws genoeg als ik was, hield ik mijn stilistenglimlach in de plooi en luisterde aandachtig. Naar zijn verhalen over zijn plezier op zijn werk. Naar de anekdotes over zijn vader. Hoe het uitging met zijn ex. Voordat deze cliché-verkenningscursus een oud-zeer wending aannam, vroeg ik hem: 'Fantaseer jij wel eens over seks met dieren?'. Kijk, toen schoot ik toch even in de lach.

Het Schaatsmuts-Febo-artikel blijkt bij lezing een cultuurkritische inslag te hebben. 'Als trendwatcher Lidewij Edelkoort tegen Mercedes-Benz roept dat paars de nieuwe kleur wordt, omdat die kleur correspondeert met het vijfde chakra, dan kun je er vergif op innemen dat dat ook gebeurt. En dat betekent niet dat ze alleen bij Mercedes de weg kwijt zijn.'

Dat Strictly begrippen en thema's behandelt die voor mij van Mars komen, geeft aan dat het blad geschikt is voor free spirits van begin twintig. Of dat klopt, maken de verkoopcijfers straks wel uit. Ik vond de studiereis door een nieuw universum grappig. Wel hartstikke Fuck Fout! dat in de klassieke horoscoop-rubriek de Tweeling ontbreekt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden