Gouden Zoen voor Vlaamse jeugdauteur De Sterck

De Vlaamse kinderboekenschrijfster Marita de Sterck heeft maandag de Gouden Zoen 2001 ontvangen, de prijs voor het beste jeugdboek. Zij kreeg de onderscheiding voor haar jeugdroman Wild Vlees....

De Gouden Zoen is, net als de Gouden Griffel voor kinderboeken, ingesteld door de CPNB, de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. Een onafhankelijke jury kent de prijzen toe.

Zilveren Zoenen waren er voor De wildernis van David Almond en voor De Rattenvanger van Karlijn Stoffels, die in 1997 de eerste Gouden Zoen won voor Mosje en Reizele.

De Gouden en Zilveren Zoenen zijn prijzen voor boeken gericht op jongeren tussen twaalf en zestien jaar. Ze vormen onderdeel van een CPNB-campagne om het lezen onder jongeren te bevorderen.

Marita de Sterck (1955) kreeg voor haar kinder- en jeugdboeken in Vlaanderen diverse prijzen. Wild vlees gaat over een jongen wiens opa bij een ongeval om het leven komt.

In een poging zijn opa's dood te verwerken zoekt hij iedereen op die er, al is het zijdelings, mee te maken heeft, en reageert zijn woede en verdriet op hen af. Alleen een vriendin laat zich niet afschepen en blijft proberen contact met hem te maken.

In Nederland is Wild vlees, dat eind vorig jaar uitkwam, weinig besproken.

Eerdere winnaars van de Gouden Zoen waren, behalve Karlijn Stoffels, Anne Provoost (1998) en twee keer Edward van de Vendel (in 1999 voor Gijsbrecht, zijn bewerking van de Gijsbrecht van Amstel, en vorig jaar nog een keer voor De dagen van de bluegrassliefde).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden