Update

Gouden tip Mladic bleef uit, beloning niet uitgekeerd

De 10 miljoen euro die Servië had uitgeloofd voor de gouden tip die moest leiden tot de arrestatie van de tot voor kort gezochte Bosnische Serviër Ratko Mladic, wordt niet uitgekeerd. Er is namelijk geen beslissende tip gekomen die direct naar de voortvluchtige voerde. Dit heeft een topman van het Servische ministerie van Justitie, Slobodan Homen, vandaag tegen de nieuwszender B92 gezegd.

Redactie
null Beeld reuters
Beeld reuters

De 69-jarige vermeende oorlogsmisdadiger Mladic is aangehouden bij normale werkzaamheden in het kader van het opsporingsonderzoek. Daarbij was van een doorslaggevende tip geen sprake, aldus Homen.

Stilgelegd

Het proces tegen Mladic werd vanmiddag om twaalf uur weer hervat.
Dokters onderzochten Mladic' gesteldheid nadat de rechtzitting gisteren was stilgelegd. De rechter besloot het verhoor te schorsen omdat de voormalige generaal een verwarde indruk wekte en niet eens in staat bleek zijn eigen identiteit te bevestigen. Het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag liet vanmiddag weten uitstekend in staat te zijn om Mladic op te vangen, mocht hij problemen krijgen met zijn gezondheid tijdens zijn proces in Nederland.

De woorvoerder van het Openbaar Ministerie in Belgrado distantieerde zich vandaag van de beeldvorming van een zieke, zwakke man. Volgens het OM zal Mladic' uitlevering aan Den Haag 'ten laatste over zeven dagen' plaatsvinden. 'Mladic kan zijn situatie perfect inschatten' aldus de woordvoerder.

Zak vol medicijnen
De artsen die Mladic eerder vandaag onderzochten, hebben hem wel verschillende medicijnen voorgeschreven. Bij zijn arrestatie droeg Mladic een zak vol geneesmiddelen bij zich. Deze heeft hij enkel kunnen krijgen via een dokter, aldus de betrokken geneesheren.

De Servische televisiezender RTS had gisteren beelden laten zien van Mladic bij de rechtbank. De politie escorteerde hem naar het verhoor. Vanmorgen waren Mladic' vrouw Bosiljka met hun zoon Darko in het gerechtsgebouw aanwezig. Ze kwamen rond negen uur binnen en verlieten het gebouw na een half uur. Het is niet duidelijk of ze Mladic in deze tijd ontmoet hebben. Geen van beiden wilde de pers te woord staan.

Mladic moet voor een uitleveringsprocedure aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag verschijnen voor een speciale rechtbank voor oorlogsmisdaden in Belgrado. Mladic' advocaat, Milos Saljic, stelde dat Mladic in deze toestand niet kan worden vervoerd. Mladic zou eerder een beroerte hebben gehad. Hij is zich volgens Saljic wel bewust van zijn toestand en laat weten het Joegoslavië-Tribunaal niet te erkennen.

Uitlevering
Mladic wordt gehoord bij het speciaal tribunaal voor oorlogsmisdaden in Belgrado. Dat hof besluit over zijn uitlevering aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Die procedure kan nog zeker een week duren. Het is niet duidelijk of de rechter de aanklacht van het Joegoslavië-tribunaal al heeft kunnen voorlezen.

Mladic werd gisteren in zijn slaap verrast door agenten die hem arresteerden in een soort boerderij in het dorp Lazarevo ten noorden van Belgrado. Servische kranten berichtten dat er geen lijfwachten te bekennen waren. Die hadden hem moeten doodschieten in geval van ontdekking. Mladic zou twee weken in het pand, dat van een familielid is, hebben verbleven. De politie had de woning in Lazarevo al verscheidene malen vergeefs doorzocht.

null Beeld epa
Beeld epa
Bosiljka en Darko Mladic verlaten vanmorgen het gerechtsgebouw in Belgrado. © ANP Beeld
Bosiljka en Darko Mladic verlaten vanmorgen het gerechtsgebouw in Belgrado. © ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden