Gouden tijd voor makelaars loopt langzaam ten einde

De gouden tijden lijken enigszins voorbij voor de Nederlandse makelaars. Het aantal woningen dat door tussenkomst van een makelaar werd verkocht, daalde in het eerste kwartaal van dit jaar met 6,9 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 1999....

ANP

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Werden in het eerste kwartaal van 1999 nog 57 duizend woningen verkocht, een jaar later waren dat er iets meer dan 53 duizend.

De NVM denkt dat de hoge huizenprijzen ten grondslag liggen aan de verkoopdaling. 'Het huidige prijsniveau kan veroorzaken dat mensen liever even de kat uit de boom kijken en wachten met het kopen van een huis', zegt een woordvoerster. 'Daar komt bij dat het gewenste aanbod niet altijd voorhanden is. Men wil wel kopen, maar het juiste huis is niet te vinden. Dan kan ook gekozen worden voor een verbouwing.' De Vereniging Eigen Huis voegt daar aan toe dat de periode na een jaarwisseling traditioneel wat rustiger is.

Tussen de regio's onderling waren nogal wat verschillen. In Den Haag werden 8,8 procent minder woningen verkocht, in Rotterdam zelfs 9 procent. In Amsterdam was de daling marginaal, slechts 0,4 procent.

Hoewel het aantal verkochte woningen daalde, steeg de gemiddelde prijs wel. Ten opzichte van het eerste kwartaal 1999 was sprake van een toename van 17,2 procent (van 316 duizend naar 372 duizend gulden). Een hoekwoning kost nu gemiddeld ruim vier ton. Een vrijstaande woning kost gemiddeld 633 duizend gulden, terwijl voor een appartement gemiddeld 259 duizend gulden moet worden betaald.

Ondanks de prijsstijging meent de NVM dat de markt in rustiger vaarwater is gekomen, omdat de stijging in de laatste kwartalen wat minder scherp is. NVM-voorzitter T. Smit: 'De prijsstijging nam af als reactie op de verminderde betaalbaarheid van koopwoningen, de stijgende rente en omdat vinex-objecten in bepaalde regio's op de markt komen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden