Gouden handdruk inzetten

De werkloosheid stijgt, er wordt volop gereorganiseerd. Wat te doen met de ontslagvergoeding?

WILCO DEKKER

NedCar dicht, 10 procent minder banen bij Wegener, het werk van duizenden leraren op de tocht - het was na de kredietcrisis wat rustiger geworden bij de Gouden Handdruk Specialist in Soest, maar sinds drie maanden is het weer ouderwets druk. Gemiddeld vallen jaarlijks zo'n 120 duizend ontslagen in Nederland en dit jaar zullen het er niet minder zijn.

Normaal gesproken krijgen werknemers een ontslagvergoeding mee om de tijd tot een nieuwe baan te overbruggen of om een lager salaris bij een nieuwe baas te compenseren. Alleen bij een faillissement of als hij of zij zelf schuldig is aan het ontslag, staat de werknemer met lege handen. Vast een tip: teken nooit iets van de werkgever zonder eerst een arbeidsrechtadvocaat of de vakbond te raadplegen.

De gouden handdruk kan variëren van enkele duizenden tot vele tienduizenden euro's, afhankelijk van leeftijd en aantal dienstjaren - hoe ouder en hoe langer in dienst, hoe hoger het bedrag, luidt de 'kantonrechtersformule'. Die formule is drie jaar geleden versoberd, waardoor de ontslagvergoeding nu 15 tot 20 procent lager ligt dan voor 2009, zegt directeur Marius Winter van de Gouden Handdruk Specialist, die onlangs het jaarlijkse boekje publiceerde hoe de ontslaguitkering het beste te besteden.

De gouden handdrukken vallen in drie categorieën uiteen:

Tot 25 duizend euro:

Bij een ontslagvergoeding tot 25 mille is het verstandig het bedrag in een keer uit te laten keren en direct af te rekenen met de fiscus, stelt Winter. De ontslagvergoeding mag van de fiscus over drie jaar worden uitgesmeerd. Door dat 'middelen' wordt het extra inkomen per jaar lager. Niettemin wel oppassen dat het niet leidt tot verlies van huur-, zorg- of kinderopvangtoeslag.

Van 25 duizend tot 75 duizend euro:

Boven de 25 mille wordt het interessant de handdruk om te zetten in een periodieke uitkering. De werkgever maakt het bedrag direct over naar de bank of verzekeraar. Er hoeft dan geen belasting betaald te worden over de ontslagvergoeding zelf, alleen over de uitkering. Zo kan een gouden handdruk van 40 mille bijvoorbeeld omgezet worden in een maandelijkse uitkering, vijf jaar lang, van 720 euro. Het bedrag lang wegzetten voor meer rendement kan ook. Dat kan van pas komen als de ontslagen werknemer denkt snel een nieuwe baan te vinden of het geld nu niet nodig heeft, omdat er een tweede inkomen is en de WW-uitkering voldoende is.

Maar het geld staat dan ook voor lange tijd vast, waarschuwt Winter. Het is dus essentieel dat de ontvanger van tevoren goed nadenkt, want de keuze is later niet meer, of alleen met hoge kosten terug te draaien.

Boven de 75 mille:

Bij een hogere gouden handdruk kan de 'stamrecht-bv' interessant worden, bijvoorbeeld voor een ontslagen werknemer die voor zichzelf wil beginnen. Daarvoor kan 50 mille al voldoende zijn. Van het UWV mag zes maanden met WW geprobeerd worden zo'n eigen bedrijfje te beginnen, daarna moet er gekozen worden: ondernemer of WW.

Wat er ook wordt gekozen, het is belangrijk aanbieders te vergelijken, zegt Winter. 'Het is natuurlijk preken voor eigen parochie, maar laat je echt goed adviseren. Geloof banken niet op hun blauwe ogen. Ze weten lang niet altijd wat het beste is bij een gouden handdruk.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden