Gouden dubbelslag Cornelissen

Een jaar voor de Olympische Spelen liet Adelinde Cornelissen zien wat zij waard is met haar ruin Parzival, al wilde zij haar twee Europese titels ook niet overwaarderen.

ROTTERDAM - Paardensport: EK Dressuur

Met twee Europese dressuurtitels kon Adelinde Cornelissen moeilijk ontkennen dat ze op koers ligt voor de Olympische Spelen van volgend jaar. Maar een graadmeter voor wat in Londen haar opmars als Nederlands beste ruiter moet bekronen, wilde ze de EK in Rotterdam niet noemen.


'Het is een graadmeter voor dit moment', wees ze elke vooruitblik naar de Spelen resoluut van de hand. Cornelissen was in het Kralingse Bos zaterdag de beste in de Grand Prix Special en zondag, met nog veel meer overtuiging, in de kür op muziek. 'En dat is fijn om te weten', zei ze.


De voormalige lerares Engels uit Drenthe maakte zich niet schuldig aan opportunisme of ronkende kreten. Als anderen haar willen beschouwen als de te kloppen vrouw straks in Londen, moeten ze dat vooral doen. Cornelissen vaart liever blind op haar eigen kompas.


Dat haar ruin Parzival zich steeds meer vertrouwd weet met alle oefeningen en zich steeds beter door haar laat controleren, dát noemde ze de winst van een midweekje piafferen en piroueren. Ze kwam er evengoed tot de ontdekking dat het in de dressuur verstandig blijft om elk moment bij de les te zijn.


Door een zeldzame vorm van kortsluiting in haar hoofd sloeg Cornelissen zaterdag plots een heel andere richting in dan het programma van de GP Special voorschreef. Doordat de concurrentie nog meer fouten op elkaar stapelde, mocht ze haar titel van twee jaar geleden prolongeren.


De onverklaarbare misser leerde haar wel dat ze met geen mogelijkheid onderuit kan gaan zitten. Ook omdat de concurrentie volgens haar in Londen zijn vorderingen zal willen tonen. Vooral van de Britten, voor het eerst als team winnaar van het EK, wordt in Greenwich Park veel verwacht.


De Brit Carl Hester toonde zich de grootste uitdager van Cornelissen in Rotterdam met twee keer zilver. Hij werkt pas sinds kort met Uthopia, een van de vele Nederlandse toppaarden die in buitenlandse handen zijn gevallen. 'Er is geen betere motivatie om beter te willen worden, dan te worden verslagen', zei hij gisteren.


Ongetwijfeld zullen ook de in gebreke gebleven Duitser Rath en zijn wat bleke wonderpaard Totilas zich hetzelfde hebben voorgenomen, net als zijn weer opgekrabbelde landgenoot Isabell Werth. Maar of ze nu wint of verliest, Cornelissen hoeft door niemand te worden aangespoord om haar olympische missie te vervolgen.


In de sport waarin de machtsverhoudingen stevig door elkaar zijn gehusseld, is zij voorlopig met afstand de beste. Zeker vijf en wellicht zes ruiters maakten in Rotterdam aanspraak op het goud, tegen slechts twee of drie een paar jaar geleden.


Na het tijdperk waarin Anky van Grunsven en Isabell Werth streden om het goud, volgde de te korte heerschappij van Edward Gal met Totilas. Nu is er dus Cornelissen, die het al was gelukt Gal en zijn recordpaard twee keer te verslaan, onder meer bij het vorige EK.


Hoe lang zij het voor het zeggen zal hebben? 'In een jaar kan veel veranderen. Dat hebben we wel gezien.' Voor je het weet, raakt je paard geblesseerd of is hij verkocht, leek ze ermee te willen zeggen.


Het overkwam Gal vorig jaar met Totilas, waarmee de Nederlandse ploeg de pion verloor die het team vorig jaar aan de wereldtitel hielp. Cornelissen: 'Ik vind het heel erg voor Edward. Maar ik ben niet zo van het terugkijken. Wat gebeurd is, is gebeurd.'


Of Nederland de ene combinatie nog weet te smeden die meer dan 75 procent scoort en zo het nationale team kan versterken, valt nog te bezien. De markt wordt er voor afgestruind, maar welke ruiter doet een jaar voor de Spelen zijn paard van de hand? 'Het zal moeilijk worden nog iets te vinden', zei Maarten van der Heijden, technisch directeur van de hippische bond.


Wellicht keert Anky van Grunsven terug aan de top met het nieuwe paard dat ze op het oog heeft. Het is ook niet ondenkbaar dat Imke Schellekens-Bartels haar plaats in de ploeg weer opeist. Maar zeker na het afscheid in Rotterdam van Nadine, de merrie van Hans Peter Minderhoud, is Cornelissen het beste wat Nederland te bieden heeft.


Van der Heijden: 'Wat zij kan met dat paard is ongelooflijk. Ze weet Parzival op het juiste moment en op de juiste plek precies de goede dingen te laten doen.'


De belangrijkste constatering volgde pas aan het eind van een voor Nederland succesvol verlopen toernooi. Voor een tweede geval-Totilas hoeft niemand bang te zijn, bezwoer Van der Heijden. 'Parzival blijft van Nederland', zei hij. Zonder twijfel? 'Wat er ook gebeurt.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden