Gouda wil geld van staat voor aanpak probleemwijk

GOUDA (ANP) - Gouda heeft aan het Rijk extra geld gevraagd voor de aanpak van problemen in de wijk Oosterwei. De Goudse burgemeester Wim Cornelis denkt voor de komende vier jaar zo'n 10 miljoen euro nodig te hebben.

Cornelis stuurde vorige week een brief aan het kabinet. Daarin stelde hij een plan van aanpak voor om de probleemjeugd in zijn stad aan te pakken. Dinsdag gaf hij een toelichting op de plannen.

Oosterwei kwam in september in het nieuws, nadat buschauffeurs besloten een deel van de wijk te mijden. De jeugd, voornamelijk Marokkaanse jongeren in de leeftijd van 9 tot 15 jaar, veroorzaakt veel overlast in de wijk. De Goudse problemen schopten het zelfs tot een spoeddebat in de Tweede Kamer.

Probleemjongeren

Cornelis zegt de afgelopen jaren al veel in Oosterwei te hebben geïnvesteerd. De burgemeester wil dwingender optreden tegen de probleemjongeren en hun gezinnen. Hij heeft de minister van Binnenlandse Zaken dan ook om meer bevoegdheden gevraagd, om onder meer gebieds-, straat en contactverboden te kunnen inzetten.

Als het aan Gouda ligt, worden gezinnen die niet meewerken aan een veiliger Oosterwei in de portemonnee getroffen. Bijvoorbeeld door uitkeringen stop te zetten, en door schade die probleemkinderen aanrichten op de ouders te verhalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden