Gouda komt met hard 'anti-aso-beleid'

De gemeente Gouda gaat met een ‘anti-aso-beleid’ hard optreden tegen Marokkaanse jongeren die overlast veroorzaken. Ook hun ouders krijgen intensievere begeleiding, met meer nadruk op repressie.

‘Wie niet meedoet, krijgt dag in dag uit met ons te maken’, beloofde PvdA-burgemeester Wim Cornelis dinsdag bij de presentatie van zijn plan van aanpak, gericht op verbetering van de leefbaarheid in Oosterwei, een Goudse flatwijk met een sterke concentratie van Marokkaanse gezinnen.

Oosterwei werd in de voorbije weken ongewild het nationale symbool van overlast door Marokkaanse probleemjongeren. De opmaat hiervoor was het besluit van busmaatschappij Connexxion om na herhaalde geweldsincidenten met Marokkaanse jeugd een drietal haltes in Oosterwei tijdelijk op te heffen.

In politiek Den Haag werd de buurt na bekendwording van dat besluit afgeschilderd als een no go area, als een variant op de Parijse banlieus waar relschoppers nacht na nacht auto’s in de brand steken. PVV-leider Geert Wilders vroeg het kabinet het leger uit Uruzgan terug te halen en in te zetten in Oosterwei.

Te dwaas voor woorden
Burgemeester Cornelis noemt dit soort reacties van de landelijke politiek ‘te dwaas voor woorden’. Sommige Kamerleden lijken niet te beseffen dat zij met hun uitspraken medebepalend zijn voor het klimaat tussen de verschillende etnische bevolkingsgroepen in een stad als Gouda, stelt hij vast. ‘De leider van de PVV is mede onderdeel van dit probleem.’

De Goudse hoofdcommissaris Jan Stikvoort zei eerder in de Volkskrant dat zijn agenten vooral te maken hebben met overlast van autochtone plattelandsjongeren die snuiven, zuipen en spuiten.

Niettemin telt Oosterwei circa tachtig Marokkaanse jongeren, in leeftijd variërend tussen acht en vijftien jaar oud, die structureel overlast veroorzaken. Het gaat daarbij om circa dertig ‘meelopers’. Van de overige vijftig zijn er ongeveer 35 die met de juiste begeleiding op het goede spoor zijn te krijgen, verwacht de gemeente.

Problematischer is de situatie van de resterende groep van vijftien ‘diehards’. Oosterwei telt volgens de calculaties van Cornelis vier of vijf Marokkaanse gezinnen, waarvan de kinderen feitelijk gestimuleerd worden om de verkeerde kant op te gaan.

Gezinsmanager
Vooral voor die laatste groep roept Gouda nu de ‘gezinsmanager’ in het leven, een projectleider die rechtstreeks onder de burgemeester valt en die als taak heeft te voorkomen dat de grootste raddraaiers van Oosterwei hun buurt blijven verzieken. Om dit doel te bereiken zal de gemeente de randen van de wet opzoeken, zei Cornelis. Indien nodig worden de grootste probleemgezinnen Gouda uitgezet.

De gezinsmanager kan bij onvoldoende medewerking van de ouders dreigen met: stopzetting van hun uitkering; uithuisplaatsing van de kinderen; ontzetting uit de ouderlijke macht; een geldboete; gevangenisstraf (bij niet betalen van een opgelegde boete); opzegging van het huurcontract; gedwongen verhuizing naar een 'aso-woning' of containerwoning aan de rand van de stad; verwijdering uit Gouda. ‘De vrijblijvendheid moet eraf’, aldus Cornelis. ‘Anders blijft de kraan openstaan die dit soort jochies levert. De productie (van kinderen, red.) in dit soort gezinnen is vrij hoog.’

Geld
Wil zijn plan van aanpak kans van slagen hebben, dan zal het kabinet met geld over de brug moeten komen. Cornelis: ‘Als er voor spaarders bij een IJslandse bank zoveel middelen worden vrijgemaakt als nu gebeurt, zie ik niet in waarom dat niet voor dit beleid zou kunnen.’ Hij rekent minimaal 10 miljoen euro extra nodig te hebben voor de bekostiging van de gezinsmanagers in de komende vier jaar.

‘Er is geen andere aanpak mogelijk. Of je moet ze allemaal doodschieten’, spotte de PvdA-burgemeester, die zichtbaar moeite had zijn woede te verbergen over de recente kritiek van Wilders’ PVV op zijn veiligheidsbeleid. ‘En doodschieten is natuurlijk een onzinnig voorstel, ook al doen onzinnige voorstellen het electoraal goed.’

Voorgestelde maatregelen:

  • Meer aandacht voor Marokkaanse kinderen onder de 12 jaar die overlast veroorzaken;
  • Het hinderlijk op de huid zitten van de grootste raddraaiers;
  • Aanstelling ‘gezinsmanagers’ die met een breed scala aan vooral repressieve instrumenten bovenop de grootste Marokkaanse probleemgezinnen kruipen;
  • Afsluiten van ‘gezinscontracten’ met de ouders van Marokkaanse probleemjongeren die wel bereid zijn mee te werken met politie en gezinscoaches;
  • Verbetering van de bebouwde omgeving in het nu monotone Oosterwei, door sloop en nieuwbouw;
  • Uitbreiding van het Goudse politiekorps met 28 agenten;
  • Inrichting van een ‘Veiligheidshuis’, zodat de justitiële keten onder één dak komt;
  • Invoering verlengde schooldag;
  • Extra sportactiviteiten en lessen Nederlandse taal voor de Marokkaanse jeugd;
  • Betere nazorg voor ex-gedetineerden.

]]>

De bushalte die tijdelijk opgeheven werd vanwege overlast door Marokkaanse jongeren. (ANP) Beeld
De bushalte die tijdelijk opgeheven werd vanwege overlast door Marokkaanse jongeren. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden