Gouda kiest voor harde lijn bij bestrijding van overlast

Burgemeester Cornelis schat aantal raddraaiers op tachtig, onder wie dertig meelopers...

Van onze verslaggever John Wanders

GOUDA De gemeente Gouda gaat met een ‘anti-asobeleid’ hard optreden tegen Marokkaanse jongeren die overlast veroorzaken. Ook hun ouders krijgen intensievere begeleiding, met meer nadruk op repressie. ‘Wie niet meedoet, krijgt dag in dag uit met ons te maken’, beloofde burgemeester Wim Cornelis (PvdA) dinsdag bij de presentatie van zijn plan van aanpak, gericht op verbetering van de leefbaarheid in de flatwijk Oosterwei.

Oosterwei werd in de afgelopen weken het nationale symbool van overlast door Marokkaanse probleemjongeren. De opmaat hiervoor was het besluit van busmaatschappij Connexxion om drie haltes in Oosterwei tijdelijk op te heffen. In politiek Den Haag werd, na bekendwording van dat besluit, de buurt afgeschilderd als een no-go-area. PVV-leider Geert Wilders vroeg het kabinet het leger uit Uruzgan terug te halen en in te zetten in Oosterwei.

Cornelis noemt dit soort reacties ‘te dwaas voor woorden’ en stelt vast dat ‘sommige Kamerleden niet lijken te beseffen dat zij met hun uitspraken medebepalend zijn voor het klimaat tussen de verschillende etnische bevolkingsgroepen in een stad als Gouda’. Hij beschouwt de leider van de PVV als een onderdeel van het probleem.

De Goudse hoofdcommissaris Jan Stikvoort zei eerder in de Volkskrant dat zijn agenten vooral te maken hebben met overlast van autochtone plattelandsjongeren die snuiven, zuipen en spuiten.

Niettemin telt Oosterwei circa tachtig Marokkaanse jongeren, in de leeftijd van acht tot vijftien jaar, die structureel overlast veroorzaken. Het gaat daarbij om circa dertig meelopers. Van de overige vijftig zijn er ongeveer 35 die met de juiste begeleiding op het goede spoor zijn te krijgen, verwacht de gemeente.

Problematischer is de resterende groep van vijftien diehards. Oosterwei telt volgens Cornelis vier of vijf Marokkaanse gezinnen, waarvan de kinderen feitelijk gestimuleerd worden om de verkeerde kant op te gaan.

Vooral voor die laatste groep roept Gouda nu de ‘gezinsmanager’ in het leven, een projectleider die rechtstreeks onder de burgemeester valt en die als taak heeft te voorkomen dat de grootste raddraaiers van Oosterwei de buurt blijven verzieken. Om dit doel te bereiken zal de gemeente de randen van de wet opzoeken, zei Cornelis. Indien nodig, worden de grootste probleemgezinnen Gouda uitgezet.

De gezinsmanager kan bij onvoldoende medewerking van de ouders dreigen met stopzetting van hun uitkering, met uithuisplaatsing van de kinderen, ontzetting uit de ouderlijke macht, een geldboete, gevangenisstraf (bij niet betalen van een opgelegde boete), opzegging van het huurcontract, gedwongen verhuizing naar een containerwoning aan de rand van de stad of verwijdering uit Gouda. ‘De vrijblijvendheid moet eraf’, aldus Cornelis.

Wil het plan in zijn ogen kans van slagen hebben, dan zal het kabinet met geld over de brug moeten komen. Cornelis rekent in de komende vier jaar minimaal 10 miljoen euro extra nodig te hebben om de gezinsmanagers te kunnen bekostigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden