Goud waard

Waarom aardgas gebruiken als je je huis kunt verwarmen met zelfgesprokkeld hout? Goedkoper, gezelliger en klimaatvriendelijker. En viezer, dat ook.

DOORANGELA WALS

Het is romantisch en nostalgisch, die dansende vlammetjes en de kruidige geur van verbrand hout in huis. Sommige stokers hebben hun cv-ketel zelfs de deur uit gedaan omdat houtkachels veel goedkoper zijn. 'Sinds ik houtkachels heb, ben ik 1.500 euro per jaar minder kwijt', zegt Tom Wanders uit Ulft.

Zelf stoken, onafhankelijk van een gasleverancier, wint aan populariteit. Volgens het CBS hebben in Nederland ongeveer een miljoen woningen een 'houtinstallatie'. Vijf fervente houtstokers delen hun ervaringen.

De moederhaardstoker Tom Wanders (40) uit Ulft

'Ik gebruik al drie jaar geen gas meer. De gasprijzen zijn te hoog. Ik heb daarom een pelletkachel en een houtkachel aangesloten op de centrale verwarming en ik kook elektrisch. In een pelletkachel gaan kleine, onder hoge druk geperste houtblokjes. In een houtkachel kan in principe alles van hout, zolang het maar droog is. Sinds ik de kachels heb, ben ik 1.500 euro per jaar goedkoper uit. Ik woon in een groot, vrijstaand huis. Het kostte me jaarlijks 3.500 euro om het warm te krijgen. De houtkachels kostten in totaal 15.000 euro. Dat bedrag heb ik binnen tien jaar terugverdiend. Aan een pelletkachel heb je geen omkijken. Eén keer per dag gooi je hem vol, de rest regelt hij zelf. Heel praktisch, CO2-neutraal en het rendement is bijna net zo hoog als dat van een cv op gas. Of ik ook van de sfeer van een kachel hou? Met het idee 'ik ben zo veel goedkoper uit', kijk ik met veel plezier naar de dansende vlammen.'

DE Hightechstoker

Gert Nolten (52) uit Hengelo

'Ik heb het nieuwste van het nieuwste onder de houtkachels: een Cheap Heat-houtvergassingskachel. Deze kachel heeft een warmtewisselaar. De warmte verwarmt water en daardoor is de temperatuur van de uitlaatgassen een stuk lager, rond de 45 graden. Bij een gewone kachel ligt dat tussen de 120 en 150 graden. Je hebt daardoor geen schoorsteen nodig, alleen een gat in de muur. Ik heb hem nu ongeveer een maand in gebruik en het bevalt goed. Hij is sober, strak en functioneel. Ze zijn nog niet op de markt, dit is een prototype. Het is geen romantische kachel. Een spectaculair vuurspel heeft hij niet. De gassen worden naar onder afgezogen, waardoor een soort raketvlam ontstaat. Maar ik hou wel van die industriële uitstraling. Ik heb een antiquariaat en het is veel te duur om die ruimte met centrale verwarming op te warmen. Hout kan ik goedkoop krijgen bij boeren in de omgeving. En ik heb een vriend bij de gemeente die mij een seintje geeft als er een boom om moet.'

DE CombinatiestokerRoderick Schaepman (39) uit Amsterdam en Oude Willem

'Ik woon in het beste van twee werelden. Ik huur een appartement in Amsterdam en heb een huis met een stuk bos in Oude Willem, een klein plaatsje in Drenthe. In beide huizen staat een houtkachel, maar deze kachels alleen geven niet genoeg warmte. Ik moet dus bijstoken. In Amsterdam zorgt een gewone centrale verwarming voor extra warmte en in Drenthe een heteluchtverwarming. Dat laatste is niet ideaal, maar het huis is oud en als ik het in de toekomst beter ga isoleren, is de houtkachel waarschijnlijk wel warm genoeg. Sinds ik in Drenthe woon, zijn mijn stookkosten gehalveerd, omdat ik al het brandhout uit het bos haal. Mijn buurman, een gepensioneerde boswachter, wijst de bomen aan die ik het best neer kan halen. Elk jaar organiseer ik een hakweekend met vrienden. Mannen hangen heel graag de houthakker uit. Er is niets mooiers dan met een hakbijl in de weer te zijn.'

DE Nostalgiestoker

Harrie van Gennip (59) uit Amsterdam

'Ik heb drie kachels: een Franse houtkachel in art-decostijl uit 1925, een Deense kolenkachel uit 1921 en een Frans tegelfornuis van keramiek. Dat laatste is ongeveer honderd jaar oud, schat ik. Ik heb nooit centrale verwarming gehad. Ik vind het veel te leuk om zelf warmte te creëren. Het is jammer dat oude houtkachels een negatief imago hebben. Ze zouden stinken, lekken, slecht zijn voor je gezondheid, een laag rendement hebben, noem maar op. Maar oude kachels zijn juist zuinig en efficiënt. Ze bestaan nog omdat ze zo goed zijn. Zeker sommige Noorse kachels zijn onverslijtbaar. Zolang je heet stookt met droog hout, gaat het goed. Ik heb van mijn hobby mijn beroep gemaakt. Ik struin brocantes in Frankrijk af en ga naar grote antiekmarkten op zoek naar kachels. Ik probeer ze uit, restaureer ze en verkoop ze door. Per jaar verkoop ik er zo'n 65. Rijk ben ik er niet mee geworden. Maar het is mijn passie om een verstofte kachel weer te laten glimmen.

DE Rijtjeshuisstoker

Bert Imthorn (46) uit Kudelstaart

'Ik ben maar een simpele stoker in een rijtjeshuis. Zes jaar geleden kocht ik mijn houtkachel voor 250 euro op Marktplaats. Mijn vrouw noemt het 'de beste investering ooit'. We besparen zo'n 300 euro per jaar aan stookkosten, maar veel belangrijker: een houtkachel is knusser dan centrale verwarming. De warmte van een houtkachel is fijner, minder benauwd. Meestal stoken we de temperatuur op tot rond 23 graden. Lekker warm vind ik zelf. In de winter lopen mijn drie kinderen met korte broeken in huis.

'Hout sprokkelen is het leukste van een houtkachel. Er zijn genoeg verkopers van brandhout op internet te vinden, maar je betaalt al snel 65 euro per kuub. De sport is juist om zo goedkoop mogelijk aan hout te komen. Deze week kocht ik in Amsterdam 2,5 kuub cederhout voor 25 euro. Een particuliere bomenkapper had een advertentie geplaatst op Marktplaats.'

Vier vragen over houtkachels

Is hout klimaatvriendelijker...

Ja. De verbranding van hout is een CO2-neutraal proces. Er komt net zoveel kooldioxide vrij als de boom uit de atmosfeer heeft gehaald. Aardgas is een fossiele brandstof, waardoor er extra CO2 in de atmosfeer komt. Hout is alleen CO2-neutraal als het uit duurzaam beheerde bossen komt, waar voor elke gekapte boom een nieuwe wordt geplant.

...milieuvriendelijker...

Nee. Transport en productie van hout belasten het milieu. Nederland is zelfvoorzienend in gas, maar niet in hout. Het meeste komt uit Scandinavië en Oost-Europa. Ook veroorzaken houtkachels luchtvervuiling. Fijnstof, koolmonoxide en koolwaterstof zijn vervuilend en kunnen gevaarlijk zijn. Hout moet daarom goed gestookt worden: heet en droog.

...efficiënter...

Nee. Het rendement van een houtkachel is lager dan dat van een gasketel. Veel Nederlanders hebben een hoogrendementsgasketel. Bij een gewone houtkachel ligt het rendement rond 75 procent. Bij sommige houtkachels ligt dit percentage hoger. Producenten van pellet-, speksteen- of cv-houtkachels claimen een rendement van 90 procent.

...en goedkoper?

Ja. Er zijn geen officiële cijfers, maar veel houtstokers claimen dat ze lagere stookkosten hebben sinds een houtkachel in huis staat. Om een houtkachel rendabel te houden, moet vaak zelf met brandhout worden gesleept. Kant en klaar gekloofde en gedroogde houtblokken die via internet of bij een tankstation worden gekocht, zijn duur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden