Goud DNB daalt 7 miljard in waarde

De Zwitserse centrale bank keert dit jaar geen dividend uit aan de Zwitserse staat vanwege een forse waardedaling van de goudvoorraad. Staat Nederland hetzelfde te wachten?

AMSTERDAM - Het goud van De Nederlandsche Bank is vorig jaar zeven miljard euro minder waard geworden.


Volgens een woordvoerder van De Nederlandsche Bank leidt dat echter niet tot een lagere dividenduitkering aan de schatkist. 'De waarde van het goud ligt nog altijd ruim boven de boekwaarde. Wisselingen in de marktwaarde, zoals nu het geval is, kunnen makkelijk door de reserves worden opgevangen.'


Maandag maakte de Zwitserse centrale bank bekend dit jaar geen dividend aan de staat af te dragen omdat de goudreserve minder waard is geworden. De Schweizerische Nationalbank (SNB) heeft een goudvoorraad van ruim 1.000 ton die in 2013 bijna 30 procent in waarde is gedaald. Dit is een verlies van 15 miljard Zwitserse frank (12,2 miljard euro). Omdat de centrale bank in Bern in 2013 winsten boekte van 3 miljard frank op een lening aan de bank UBS en drie miljard frank op de waardestijging van de deviezenreserves (met name de euro) resteert een verlies van 9 miljard frank.


De SNB maakte die cijfers bekend vooruitlopend op de publicatie van het jaarverslag. De Nederlandsche Bank zal in maart het jaarverslag publiceren. Nederland bezit 612 ton goud. In 1992 had Nederland nog 1.707 ton goud, maar de paarse kabinetten van Kok en Zalm verkochten ruim 1.082 ton voor 10 miljard euro. Achteraf was die prijs veel te laag, omdat goud tussen 2001 en 2011 continu steeg tot 1.929 dollar per ounce (31,1 gram) en drie tot vier keer zo duur werd. Inmiddels is de waarde weer teruggelopen tot 1.200 dollar per ounce. Ondanks de prijsdaling is goud nog altijd drie keer zoveel waard dan het bedrag waarvoor Zalm het de deur uitdeed. Sinds Balkenende I is er geen goud meer verkocht. Stijgingen en dalingen van de goudprijs worden daardoor ook niet in het resultaat meegenomen, zolang er voldoende reserves zijn.


Vorig jaar maakte DNB een papieren winst van 873 miljoen euro door een stijging van de goudprijs. Hierdoor steeg de reserve boven de 24 miljard. Dat is voldoende om een verlies van 7 miljard te dragen. Zelfs als de goudprijs nog eens een keer in waarde zou halveren zou De Nederlandse Bank geen problemen hebben.


Niettemin is in Nederland onduidelijk wat de staat, los van de goudprijs, exact aan dividend zal ontvangen. Vroeger lag dat altijd rond de 800 miljoen euro. Maar dat bedrag wisselt nu sterk vanwege de opkoopoperaties van de Europese Centrale Bank. Die verruimde de geldmarkt in 2011 met 1 biljoen euro door Spaanse, Portugese en Italiaanse obligaties op te kopen van de banken in die landen. Omdat De Nederlandsche Bank een fikse reservering nam voor eventuele verliezen op die opkoopoperaties werd het dividend over dat jaar verlaagd.


Over het boekjaar 2012 kreeg de nieuwe minister Jeroen Dijsselbloem een extra hoog dividend van 1,2 miljard euro vanwege een staatsgarantie op die portefeuille waarvoor een deel van de reservering vrijviel.


Vooralsnog kan Dijsselbloem ook dit jaar rekenen op een dividenduitkering, hoewel het goud fors in waarde is gedaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.