Gotta save 'em all: Pokémon-hype ingezet voor Syrië

Met Pokémon-bijeenkomsten en -kroegentochten spelen bedrijven wereldwijd in op de heersende hype rond Pokémon Go. Maar de virtuele zakmonstertjes worden ook voor serieuze zaken ingezet: mensenrechtenactivisten in Syrië maken gebruik van de massale Pokémonhysterie om de aandacht te vestigen op noodhulp voor Syrische gezinnen die vastzitten in oorlogsgebied.

Beeld Saif Aldeen Tahhan

Een jongetje houdt een papier omhoog waarop een Pikachu is getekend. Daaronder staat in het Arabisch: 'Ik ben een Pokémon in Idlib, Syrië. Kom je me alsjeblieft redden?' Op sociale media zijn op dit moment veel soortgelijke afbeeldingen te vinden, en ze worden royaal gedeeld. Ze zijn afkomstig van The Revolutionary Forces of Syria Media Office, een persbureau in Syrië dat door activisten wordt bestierd. Hun boodschap: stop even met jagen op Pokémon, en ga op zoek naar kinderen in Syrië. Gotta save 'em all.

Tekst gaat verder onder de tweet

Ontheemd

Volgens Save the Children, een internationale organisatie voor ontwikkelingssamenwerking die zich inzet voor het welzijn van kinderen, leven momenteel een kwart miljoen kinderen in Syrië onder oorlogsomstandigheden. Miljoenen mensen zijn het land ontvlucht en miljoenen anderen zijn ontheemd geraakt. Deze Syriërs zoeken geen Pokémon, maar hebben dringend behoefte aan basisvoorzieningen.

Dat is ook de boodschap van Saif Aldeen Tahhan. Deze grafisch ontwerper, afkomstig uit Syrië en nu woonachtig in Denemarken, plaatste afbeeldingen op Facebook waarin de harde wereld van de Syrische vluchteling wordt gecombineerd met de vrolijke augmented-realitywereld van Pokémon Go. Zoals een 'Pokémonjager' die een teddybeer in een Pokéball probeert te vangen, terwijl daaromheen de verwoesting van de oorlog te zien is: brokstukken, een gewond kind en een doormiddengescheurde speelgoedtijger.

'Mensen hebben het op sociale media de hele tijd over Pokémon, dus ik heb deze afbeeldingen ontworpen om de aandacht te vestigen op het lijden dat de oorlog veroorzaakt, en op waar de Syrische bevolking écht naar op zoek is', zegt Tahhan tegenover CNN. 'Ik kan je vertellen: dat zijn geen Pokémon.' Wereldwijde aandacht voor Syrië in deze oorlogstijden is zeer belangrijk, vindt de grafisch ontwerper. 'We leven zelf in een groot spel, maar dat is een politiek spel.'

Tekst gaat verder onder Facebookbericht

'Gotta Catch 'em All', luidt de slogan van Pokémon. Beeld Pokémon Go

Meer over Pokémon Go

Alles wat u moet weten over Pokémon Go, dé zomerhype van 2016. (+)

Het razend populaire spel biedt een uitkomst voor mensen met autisme: zij gaan de deur uit en praten met vreemden.

Beeld Saif Aldeen Tahhan

Vluchtelingen

De oorlog in Syrië begon in 2010. Sindsdien zijn bijna 5 miljoen Syriërs geregistreerd als vluchteling, zo blijkt uit cijfers van de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. De UNHCR schatte onlangs dat de wereld aan het eind van 2015 in totaal 65,3 miljoen ontheemden, vluchtelingen en asielzoekers telde. De helft daarvan is afkomstig uit slechts drie landen: Somalië, Afghanistan en Syrië.

Ontheemde burgers in Syrië Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden