Gotisch griezelen in lieflijke kapel

In Amsterdam-Oost staat een kapelletje. Lieflijk als in een romantische Alpenfilm. Met een groen gazonnetje erom heen waar vrouwen met kinderwagens wandelen....

Kom dus vooral dichterbij. Kijk, de ramen van de kerkdeur zijn zwart gekalkt. Er staat een tekening in gekrast. Een vrouw valt uit de hemel. Naakt. Lieflijk kapelletje? Je doet de deur open en stapt in een wereld van bizarre vormen en steunende machinale geluiden. Verwelkomd door een blauwe etalagepop in pak, met een wc-ontstopper met drab eraan. Welkom in het 'haunted house of art'.

Een spookhuis van de kunst, volgestouwd met video's, schilderijen, installaties van 69 kunstenaars, zoals spookhuizen volgestouwd zijn met skeletten en spinrag. Omringd door de geur van de negentiende eeuw, hoogtijdagen van gotisch griezelen en volgepropte bourgeoiskamers.

Uiteraard was het geen dienstbare curator die zo'n plan bedacht. Kunstenaar Gabriël Lester (30) wilde een tentoonstelling 'voor de toeschouwer', ver van de officiële 'white cube', waar de kunstwerken als heilige relikwieën staan uitgestald. Een spookhuis is toegankelijk en volgens Lester tegelijk een goede metafoor voor de hedendaagse kunst, waar 'de geesten van stijlen uit alle tijden rondwaren.'

En daar hangen ze dan. Onbekende en bekende internationale namen als Runa Islam, Gijs Müller, Job Koelewijn. Naambordjes zijn er niet. Wie wat maakte is niet van belang. Ze gaan op in het grotere geheel.

Kritiek op zo'n ervaringskunstproject ligt voor de hand. Elk werk is ondergeschikt aan het thema, zodat de betekenis voor een deel vast ligt. Desondanks is Lesters opzet geslaagd. Wie even tijd neemt, vindt ruimte om 'in de wirwar van beelden een eigen artistieke beleving te ontdekken'. Zo hangt Heimir Björgúlfssons foto van een landschap waarin een militair zijn geweer richt op een klein robotje naast een roze, harmonisch vrouwenportret van Peter Vos. Eronder liggen twee poppen van Nick Renshaw.

Er zijn nog talloze hoekjes in Lesters spookhuis, waar je kunt associëren wat je wil. Dat is te danken aan een opstelling, die, hoe barok ook, rustig overkomt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden