Gotiek

Wat is griezelig? Een wit laken met twee oogjes heeft eerder iets gezelligs (denk aan Casper, The Friendly Ghost). Toch figureert dat cartooneske spook in Sander Pinkse's omslagontwerp voor Griezelig gewoon (Amsterdam University Press; € 29,50), een allerminst frivool bedoelde analyse van 'gotieke verschijningen in Nederlandse romans 1980-1995'.

In dit proefschrift onderzoekt Agnes Andeweg, docente aan het Centrum voor Gender en Diversiteit, aan de 'gothic novel' ontleende griezelelementen in romans van Frans Kellendonk, Gerard Reve, Thomas Rosenboom, Renate Dorrestein en Vonne van der Meer. Een stelling van de promovenda: 'Via het gotieke drukken deze romans ambivalenties uit over nieuwe man-vrouwverhoudingen en nieuwe opvattingen over seksualiteit.'

Zo bezien is het sekseloze spook dus geen rare keuze. En de van oudsher met griezeligheden geassocieerde Fraktur (ofwel 'gotische letter') lijkt hier niet minder op z'n plaats. Iets te raden blijft er toch: het zwaar aangezette zwart-rood-goud. Een hint dat de Schauerroman in zwart-romantisch Duitsland bloeide?

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden