Gorinchems protest tegen geweld op straat klinkt in het hele land

Het Gorinchems protest tegen 'zinloos' geweld op straat neemt massale vormen aan. Net als anderhalf jaar geleden, tijdens het eerbetoon aan Meindert Tjoelker in Leeuwarden, zijn er ook vanavond in diverse gemeenten spontane protestacties....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Chauffeurs zetten bus en taxi aan de kant, bestuurders zetten tram en metro stil, radiozenders nemen een minuut stilte in acht, artiesten onderbreken hun optredens en in het hele land luiden vanaf kwart voor zeven een kwartier lang de kerkklokken. De meeste horecaondernemers sluiten vanavond hun zaak uit solidariteit met café Bacchus in Gorinchem, waar vorige week zaterdag drie meisjes werden neergeschoten.

Vandaag wordt de 17-jarige Froukje Schuitmaker in Sleeuwijk begraven. Haar ouders hebben opgeroepen tot verbroedering en eenheid tijdens de stille tocht in Gorinchem. Zij hebben de Turkse gemeenschap expliciet laten weten dat die welkom is in de rouwmars. De Turken schroomden tot dusver enige reactie te geven, uit schaamte voor het feit dat de verdachten van de schietpartij van Turkse afkomst zijn.

Om de verwachte toestroom van ruim 20 duizend mensen te begeleiden, krijgt de gemeente steun van twee politiekorpsen uit Zuid-Holland en Noord-Brabant. De NS zet extra treinen in.

Leeuwarden ontbreekt bij de protestacties. In de Friese hoofdstad, de plaats waar Meindert Tjoelker in september 1997 werd doodgeschopt, beperkt men zich tot het luiden van de kerkklokken. Volgens H. Klarenbeek, coördinator openbare orde en veiligheid, leeft het probleem van onveilig uitgaan niet meer in Leeuwarden. 'Na het Tjoelker-drama zijn de betrekkingen tussen politie en horeca zo verbeterd dat het probleem gekeerd lijkt.'

Het Openbaar Ministerie in Dordrecht heeft twee van de drie verdachten die afgelopen donderdag zijn opgepakt wegens mogelijke betrokkenheid bij de schietpartij, weer vrijgelaten. Een van hen en de drie verdachten die eerder werden aangehouden, zitten nog vast. Hoofdverdachte F.O. heeft inmiddels bekend schoten op de deur van café Bacchus te hebben gelost. De politie heeft het vuurwapen gevonden.

Premier Kok pleitte vrijdag na afloop van de ministerraad voor meer bevoegdheden voor de politie, bijvoorbeeld om mensen te fouilleren of in kofferbakken van auto's te kijken.

Namens het kabinet nemen vanavond de ministers Korthals (Justitie) en Van Boxtel (Grotesteden- en Integratiebeleid) deel aan de mars in Gorinchem. Kok kan geen tijd vrijmaken, maar is 'in gedachten wel heel dichtbij'.

De premier benadrukte dat incidenten als in Gorinchem nooit helemaal kunnen worden voorkomen. 'Er zijn momenten in het leven dat je dan moet zeggen, of je nu premier bent of de buurman, dat je machteloos staat. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je dat dan ook accepteert.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden