Gorilla Jacko is spoor bijster op de beurs

PETER DE WAARD

AMSTERDAM - In de huidige financiële jungle is zelfs de gorilla het spoor bijster geraakt.

Gorilla Jacko kan niet meer tegen de markt op en heeft dit jaar voor het eerst een verpletterende nederlaag geleden. Jacko, die in de dierentuin van Berlijn verblijft en daar zijn portefeuille heeft geselecteerd door het eten van bananen, zag zijn aandelenportefeuille in 2011 met 45 procent dalen, terwijl de AEX-index maar 13 procent verloor.

Het is voor het eerst sinds de start van de competitie in 2000 dat Jacko verloor van de markt. Niet alleen de markt doet het beter dan de primaat, de mens doet het nog veel beter.

Uit een onderzoek van de Universiteit van Utrecht blijkt dat beleggers dit jaar een positief rendement van 7 procent hadden behaald als zij de aanbevelingen van analisten hadden gevolgd. Dat is liefst 20 procentpunten beter dan de markt en 52 procentpunten beter dan Jacko.

De onderzoekers, universitair docent beleggingsleer Dirk Gerritsen en data-analist Willem Gerritsen, hebben de adviezen van 25 banken onderzocht. Daarbij blijkt dat de adviezen van Deutsche Bank in 2011 het meeste rendement opleverden, gevolgd door die van Petercam en Rabo Securities. De adviezen van ABN Amro hadden slechts 1 procent opgeleverd en die van ING leidden zelfs tot een negatief rendement van 4 procent.

Doel van de vergelijkingen is de theorie van de efficiënte markthypothese te onderbouwen. Volgens deze theorie zit alle informatie over een beursbedrijf al in de koers opgesloten en is analyse zinloos. Beleggers kunnen het alleen beter doen dan de markt indien zij gebruik maken van 'strafbare' voorkennis. In Oliver Stones film Wall Street uit 1987 laat Gordon Gekko nieuwkomer Bud Fox weten dat hij alle analyses in de prullenmand gooit en alleen 'informatie' wenst.

Het standpunt van Gekko was gebaseerd op de theorie van de econoom Burton Malkiel dat apen even goede beleggers zijn als beleggingsadviseurs. In 1988 begon de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal deze theorie te testen door een geblinddoekte aap het te laten opnemen tegen vier deskundigen.

Omdat de dierenbescherming zich tegen het gebruik van een aap verzette, moest een redacteur van de krant geblinddoekt de pijltjes werpen. Na drie jaar had de geblinddoekte aap een reuzenvoorsprong, maar uiteindelijk versloegen de experts de aap met 61 tegen 39 - volgens The Wall Street Journal een comfortabele voorsprong.

Later werd ook een siergoudvis met de naam Vinni ingezet om voorspellingen te doen door via zwemrichtingen koop- en verkoopadviezen te geven. De vis maakte er een potje van.

Malkiel ontkent dat hieruit blijkt dat beleggingsanalyse toch zinvol is. Volgens hem wordt het resultaat vertroebeld doordat adviseurs in deze wedstrijden vaker gokken en andere beleggers hun voorspellingen vaak volgen, zodat het een self-fulfilling prophecy wordt.

Over twaalf jaar heeft Jacko nog nog altijd een ruime voorsprong op de AEX. Zijn aandelenpakket is met 30 procent in waarde gestegen, terwijl de AEX in die periode met 55 procent daalde.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden