Gordon is een narcist en ras-opportunist

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 5 januari.

Optreden van de Toppers René Froger, Gordon en Gerard Joling. Beeld anp
Optreden van de Toppers René Froger, Gordon en Gerard Joling.Beeld anp

Brief van de dag: Hang naar de schijnwerpers

Als je niet (meer) kunt zingen, maar wel een ziekelijke hang naar de schijnwerpers hebt, is er een beproefd middel in showbizzland: wild om je heen slaan. Ook de Volkskrant besloot de verongelijkte diva Gordon een ruim podium te geven (Magazine, 2 januari). Gordon blijkt te zijn wat we allang wisten: een narcist en een ras-opportunist.

Toen Gordon ooit voor de EO op zoek ging naar God was hij op slag gelovig en ook nog eens wonderbaarlijk genezen van zijn homoseksualiteit (citaat: 'God is echt met me aan het werk gegaan'). Daarvoor was hij een blauwe maandag boeddhist. En als hij morgen Eigen huis en tuin krijgt aangeboden, dan heeft hij zich eigenlijk diep in zijn hart altijd al een tuinman gevoeld. Ik zou de Volkskrant willen voorstellen om nu dan ook Gerard Joling, Jeroen van der Boom of René Froger uitgebreid aan het woord te laten. De één een alom gerespecteerd politiek commentator met boeiende vergezichten over de vluchtelingenproblematiek, de ander een expert op het gebied van plagiaat en aanverwante onregelmatigheden en de derde een gerenommeerd cultuurfilosoof, die vrij recentelijk met z'n hele gezin net deed of ze het leuk vonden om van een minimuminkomen te moeten leven.

H. Hokke, Ommen

Makke schapen

'Docenten zijn makke schapen' vindt Denise Hupkens (Ten eerste, 4 januari). Zou dat niet komen omdat die docenten zich niet uitgebuit voelen?

Zijn het niet altijd de klagers die de publiciteit zoeken? Een docent werkt maximaal 40 weken per jaar en komt daarmee aan een weektaak van 41.5 uur. Een bouwvakker van 60 jaar en ouder werkt minimaal 44.4 weken per jaar. Als een docent ook 44.4 weken zou werken, zou zijn weektaak 37.4 uur zijn.

Wie een beroep kiest met veel vakantie moet niet klagen dat hij in zijn werktijd harder moet werken.

Toon Broekhuisen, oud-docent, Pijnacker

Vechten in Syrië

Met aan verbijstering grenzende verwondering las ik de opinie van Dick Zandee van Instituut Clingendael (O&D, 30 december). Zandee stelt dat de Nederlandse regering te lang wacht met het nemen van een besluit over eventueel militair ingrijpen in Syrië.

Mensen die dat tijdsargument in de strijd werpen vinden bijna altijd dát Nederland moet bombarderen in het door oorlog verwoeste land. En inderdaad, als het aan de denktank ligt keren de Nederlandse straaljagers boven Irak bij de grens met Syrië niet om, maar vliegen ze door naar 'Raqqa en andere IS-bolwerken'.

Het wekt verwondering dat voorstanders van bombarderen hardnekkig blijven geloven in de heilzame werking ervan, terwijl de praktijk uitwijst dat IS er niet noemenswaardig door lijkt te zijn verzwakt. Ook wordt er te makkelijk aan voorbijgegaan dat IS dankbaar rekruteert onder familieleden van burgerslachtoffers van bombardementen.

Partijleider Samsom vaart een rechte koers in dezen door consequent te herhalen - en hij is niet de enige - dat bombarderen ongewenst is zolang er geen politieke strategie ligt.

Zandee kwalificeert Samsoms redering als 'vreemd' omdat IS van een politieke oplossing geen deel zal uitmaken. Zo'n simplistische denktrant verwacht je niet van een instituut als Clingendael.

Nee, IS zal geen onderdeel zijn van een gezamenlijke Syrië strategie, die evenwel nodig is om IS effectief aan te pakken. Want wie gaat de legers van de kalief op de grond bestrijden, zoals in Irak gebeurt?

Roman Baatenburg de Jong, Hivos, Den Haag

Blijf af, Satan

Uw artikel over het Nederlands Dagblad (Economie, 4 januari) brengt een herinnering boven aan mijn periode als (ad-interim) hoofdredacteur van de advertentiekrant Zondag midden jaren tachtig. Op de zetterij van grafisch bedrijf Wegener in Apeldoorn, waar ik wekelijks toezicht hield op de fotografische opmaak van de met seks, spanning en sensatie gevulde redactionele pagina's, stond aan de montagetafel naast mij de opmaakredacteur van het Reformatorisch Dagblad hetzelfde te doen, alleen dan zonder seks, spanning en sensatie.

Nog zie ik het rolletje plakkader - de lijntjes die om foto's en tussen kolommen getrokken werden - van de streng gereformeerde plaktafel vallen en sierlijk mijn kant op rollen. Terwijl ik mij collegiaal bukte om het rolletje op te pakken, siste de redacteur boosaardig: 'Laat liggen! Ik raap het op!'

Ik was verbijsterd maar één van de opmakers van Zondag wist deze botte reactie te duiden: 'Geen pagina van het RD mag het daglicht aanschouwen, waarop ook maar één kaderlijntje getrokken is met een door de afgezant van Satan aangeraakt rolletje plakkader.'

Peter J. Muller, Amsterdam

Glazen bol

Mirjam Kamp maakt een interessante analyse van de werkwijze van het CPB (Vonk, 2 januari) en legt de vinger op de zere plek, het gebruik van omstreden modellen. Ze had eigenlijk nog iets verder door moeten redeneren en dan had ze het kernprobleem gevonden. Economen en hun rekenmeesters kunnen, net als historici, uitstekend en op wetenschappelijke wijze analyseren waarom bepaalde gebeurtenissen in het verleden zo en niet anders zijn gelopen. Wat zij niet kunnen, alhoewel dat wel verwacht wordt in onze tijd, is de toekomst voorspellen.

Kunnen we niet beter ophouden met het al te serieus nemen van de voorspellingen van het CPB, andere rekenmeesters, economen, opiniepeilers, futurologen en trendwatchers? Het zijn gewoon verkopers van gebakken lucht. Wat mij betreft kan het CPB beter een kraampje openen op de kermis, naast de handlezeres en de vrouw met de glazen bol.

Jack Didden, Drunen

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden