Gordon en Joling behandelen zielige mensen niet zielig

Gerard Joling en Gordon treden samen met Patricia Paay op tijdens hun benefietgala voor het Nationaal Ouderenfonds Beeld anp

In de opening van Geer en Goor Zoeken Een Hobby, gisteravond op RTL4, werden de heren Joling en Heuckeroth ontboden op Het Torentje bij Mark Rutte (yep, de minister-president ). 'Mannen', zei Rutte, 'ik vind het echt gewéldig dat jullie tijd hebben genomen. Ik heb een belangrijke vraag. Namelijk: of jullie iets voor mij, maar vooral voor Nederland zouden willen doen.'

De vraag was niet of Geer en Goor hem even een paar tikken in zijn gezicht konden geven en hem zo er op te wijzen dat hij een land te regeren had, maar of het illustere duo nog een nieuw televisieprogamma wilden maken.

Dat wilden ze best. In Geer en Goor Zoeken Een Hobby gaan Gordon en Joling langs bij eenzame ouderen en helpen die aan een hobby en gezelschap. Als eerst gingen de twee diva's in een gigantische camper volgeladen met wijn en schapevachten op naar de 79-jarige Ellie van den Boogaard. Vijftien jaar geleden verloor Ellie haar man en sinds een paar jaar geleden vanwege ziekte haar benen werden afgezet, komt ze nauwelijks meer buiten de deur.

'Je beide benen zijn weg, probeerde Gordon in eerste instantie voorzichtig. Ellie: 'Ja, dat zie je toch?' Gordon: 'Ja, ik zie er geen been meer in! Kom op, even met je beiden benen op de grond.' Joling piepte van het lachen: 'Dit kan helemaal niet hoor!'. Gierend tilden Geer en Goor vervolgens de beenloze Ellie hun ordinaire camper in. Eenmaal binnen vroegen ze of Ellie nog wat wilde hebben. 'Wil je nog wat eten of drinken El?' vroeg Gordon, 'een broodje beenham?' Ellie vond het prachtig, die lachte het hardst van allemaal.

Gordon en Joling begrijpen heel goed dat je zielige mensen niet per se zielig hoeft te behandelen. Wars van iedere vorm van politieke correctheid grappen en grollen Geer en Goor met de broze, eenzame oudjes, die zelf net zo hard mee lachen. Tussen de vileine grappen en lachbuien door wordt in Geer en Goor Zoeken Een Hobby om de haverklap Het Ouderenfonds genoemd en verschijnt er regelmatig een telefoonnummer in beeld waar je naartoe kon sms'en om een bijdrage te leveren. Maar zelf doen Joling en Gordon gelukkig geen enkele moeite om te verhullen dat hun eigen drijfveren niet per se zuiver van filantropische aard zijn. 'Proost jongen' riep Gerard aan het eind van de dag enthousiast, 'dat we maar een paar goede dingen mogen doen voor de medemens'. Gordon lag languit op een bank met een deken over zich heen en een glas rode wijn in zijn hand. 'Ja, op beeld wel'.

Al het gegier en gegrap terzijde; de oudjes in het programma knapten zichtbaar op. Ze vonden het prachtig dat de sterren Joling en Gordon - die bij vlagen heus wel betrokken en empathisch kunnen zijn - hun licht voor eventjes op hen schijnen. Ellie maakte een tour met een motorclub en de even tand- als gezelschapsloze Huub kreeg behalve een nieuw kunstgebit, een volledig nieuwe inrichting van zijn huis en een wekelijks uitje naar de zorgboerderij. De aflevering eindigde met een groot Oktoberfest-achtig feest op de zorginstelling. Missie volbracht. 'Ik hoop dat ze het leuk vonden' zei Gordon tegen de camera, 'wij willen nu eigenlijk zo snel mogelijk weg.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden