Gordon Brown neemt stokje over van Tony Blair

Gordon Brown is door koningin Elisabeth benoemd tot premier van Groot-Brittannië. Hij volgt Tony Blair op die zijn ontslag heeft ingediend bij de koningin. Blair heeft het Britse kabinet tien jaar geleid...

Na zijn bezoek aan de koningin vertrok Brown met zijn vrouw Sarah direct naar Downing Street 10, de ambtswoning van de premier. Buiten hield hij zijn eerste toespraak als premier waarin hij onder meer zei dat hij ‘zal blijven luisteren naar de mensen’.

Als minister van Financiën had de 56-jarige Brown de afgelopen jaren een deur verder gewoond, op Downing Street 11.

Brown nam begin deze week al het leiderschap van Labour over van Blair. De minister van Financiën nam voor zijn benoeming tot premier afscheid van zijn medewerkers van het ministerie.

Irak
Kort voor Blair de koningin bezocht, kondigde hij aan dat binnen enkele weken meer Britse troepen uit Irak zullen worden teruggetrokken. Blair weigerde overigens aantallen te noemen. Onlangs werd de Britse troepensterkte in Irak teruggebracht van 7.000 naar 5.500 man. Hoeveel manschappen binnenkort zullen worden teruggetrokken is nog niet duidelijk. ' Dat hangt af van de veiligheidssituatie en de omstandigheden', aldus Blair.

Enkele uren eerder had Blair in het Lagerhuis in Londen zijn laatste vragenuurtje gehouden na tien jaar premierschap. Zijn vrouw Cherie en hun kinderen zaten op de publieke tribune. Onder grote mediabelangstelling reed hij van Downing Street 10, waar in de ochtend de laatste spullen waren verhuisd, naar het parlementsgebouw in Westminster. Buiten de residentie van de premier stonden zo'n honderd demonstranten die protesteerden tegen de oorlog in Irak.

Lofzang
Blair begon zijn toespraak in het Lagerhuis met een lofzang op de Britse troepen in Irak en Afghanistan en prees hun moed. Blair, die waarschijnlijk speciaal gezant wordt voor het Midden-Oosten wordt, zei verder dat een tweestatenoplossing voor de beëindiging van het Israëlisch-Palestijnse conflict absolute prioriteit moet zijn.

Oppositieleider David Cameron van de Conservatieven prees Blair voor wat hij de afgelopen tien jaar heeft bereikt. Hij noemde onder meer de rol van Blair in het vredesproces in Noord-Ierland en zijn inzet voor de bestrijding van armoede en ziektes in de derde wereld.

Nadat Blair als laatste het woord had gehad schoot hij even vol. De parlementariërs gaven hem een staande ovatie.

Een verhuiswagen wordt woensdag volgeladen met de spullen van de familie Blair. Tony Blair moet zijn huis in Downing Street in Londen verlaten nu hij woensdag aftreedt als premier van Groot-Brittannië. (AFP)
Gordon Brown is Tony Blair opgevolgd als premier van Groot-Brittannië. (AP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden