Gorbatsjov overweegt terugkeer in politiek

De vroegere Sovjetleider Michail Gorbatsjov overweegt in de politiek terug te keren. De 72-jarige Gorbatsjov is van plan om zich met zijn Russische Sociaal-Democratische Partij kandidaat te stellen bij de parlementsverkiezingen van 7 december in Rusland....

ANP

Een woordvoerder van zijn partij zei dat de mogelijkheid wordt besproken. Kenners verwachten dat de sociaal-democraten moeite zullen hebben de kiesdrempel van 5 procent te halen. De favorieten voor de verkiezingen zijn de Communistische Partij en de regeringspartij Verenigd Rusland.

Gorbatsjov heeft in het verleden vaker nederlagen geleden bij pogingen om in de politiek terug te keren. Zo kreeg hij bij de presidentsverkiezingen van 1996 slechts 0,52 procent van de stemmen.

Gorbatsjov staat in het Westen bekend als de man die verantwoordelijk is voor de beeïndiging van de Koude Oorlog door zijn politiek van glasnost en perestrojka (openheid en hervormingen). Hij kreeg in 1990 de Nobelprijs voor de Vrede. In Rusland is Gorbatsjov minder populair omdat hij verantwoordelijk wordt gehouden voor de val van de Sovjet-Unie en de maatschappelijke chaos die daarop volgde. In september 1999 stierf zijn vrouw Raisa aan leukemie, waarna er een golf van sympathie voor de oud-president door het land ging.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden