gooit handdoek in de ring

De onderhandelingen over de EU-begroting, vandaag en morgen in Brussel, lijken gedoemd te mislukken. Dat zegt de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, die de top leidt....

‘Ik weet bijna zeker dat we geen akkoord zullen vinden over de begroting’, zei Juncker dinsdag. Hij wijt dat vooral aan Groot-Brittannië, dat met een veto dreigt. Het land wil per se de korting op de EU-bijdrage behouden die Margaret Thatcher in 1984 heeft bedongen.

‘Ik laat het met een onmetelijk plezier aan premier Blair over om het probleem op te lossen’, zei Juncker gisteren tegen het Europees Parlement. Londen neemt per 1 juli het EU-voorzitterschap van Luxemburg over.

Juncker noemde de eis van Nederland en andere nettobetalers om een lagere contributie ‘gezeur’. Niettemin presenteerde hij op de valreep nog een laatste compromisvoorstel, waarin Nederland extra concessies kreeg. Het ministerie van Financiën bestudeerde de voorstellen gisteravond laat nog.

Commissievoorzitter Barroso riep de EU-leiders op tot een akkoord over de begroting te komen. ‘Beter een akkoord dat niet helemaal perfect is dan helemaal geen akkoord’, zei hij. ‘De referenda hebben de EU in twijfel gebracht. We moeten die twijfels verdrijven en de burgers het vertrouwen teruggeven. Anders zal Europa verlamd raken.’

Volgens Barroso moet ‘iedereen bereid zijn tot een compromis’. Blair moet wat Barroso betreft afstand doen van de korting; Chirac moet accepteren dat de landbouwuitgaven voor de nieuwe lidstaten Bulgarije en Roemenië (lid per 2007) worden betaald uit het huidige landbouwbudget.

De Commissievoorzitter stelde voor om in 2009 een extra beraad in te lassen, om te kijken of de lopende begroting tot 2013 wel voldoet. ‘Het is geen goed idee dat Europa zich nu al bindt tot 2013.’ Kennelijk hoopt Barroso dat de EU-landen dan wel bereid zijn meer geld uit te trekken voor de begroting.

Barroso stelde ook voor om een adempauze in te lassen in het ratificatieproces van de Europese Grondwet. ‘Enerzijds moeten we respect hebben voor de tien landen die de Grondwet wel al hebben goedgekeurd. Maar we moeten ook niet doen alsof onze neus bloedt. We hebben het Franse en Nederlandse nee gehoord.’ Hij zei bang te zijn dat er een ‘domino-effect’ dreigt bij andere referenda.

De denkpauze moet worden gebruikt om Europa aan de burger uit te leggen. Maar de onderhandelingstoetredingen met Turkije staan niet ter discussie, benadrukt Barroso: ‘Een belofte is een belofte.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden