Gooise zakenman kwelt Rabobank

De Rabobank verwacht in Eemnes tientallen miljoenen euro's te verliezen. Het meest problematische dossier is dat van zakenman J. de Bode....

Het bedrijvenparkje in Eemnes telt drie interessante bewoners. Op nummer 3 huist de dependance van de lokale Rabobank. Bankdirecteur Wijnmaalen, op zoek naar uitbreiding voor zijn snelgroeiende filiaal, kocht het pand in 1999 voor 2,5 miljoen gulden van zakenman J. de Bode.

Pal daarnaast, onder hetzelfde dak, zetelt vastgoedmagnaat T. Blom. Hij is de man achter Kasteel Almere, een hotelcomplex dat in totaal 90 miljoen euro (200 miljoen gulden) gaat kosten. Ruim de helft daarvan wordt gefinancierd door Rabo Eemnes - naar nu blijkt tegen wat al te soepele voorwaarden. Blom onderhandelt met de bank om zijn project te redden.

Het derde kantoorpand staat leeg. Een scheefgezakt bord achter het raam meldt dat dit het nieuwe onderkomen is van De Bode Groep (DBG), de holding van eerdergenoemde zakenman. Het kantoor zal vermoedelijk nooit onderdak bieden aan De Bode.

Diens carrière kent een opmerkelijk verloop. Enkele jaren geleden was de nu 37-jarige De Bode nog medewerker van de Duitse deurenhandel Butzbach . In 1999 kocht hij de Nederlandse vestiging.

Al snel reeg De Bode meer kralen aan zijn ketting. Onder DBG hangen inmiddels bedrijven die actief zijn in tuinmaterialen, sauna's, catering, autosport, alsmede een reeks BV's in vastgoed.

De Bode kreeg zijn kredieten los bij R. Wijnmaalen, de Rabo-directeur die in november om het leven kwam. De twee onderhielden zeer nauwe banden, bevestigen diverse bronnen. Wijnmaalen verzweeg de leningen voor het hoofdkantoor in Utrecht.

Een van De Bodes strategieën was simpel en doeltreffend: panden opkopen en opknappen , en het resultaat vervolgens met winst verkopen. Met de snel stijgende huizenprijzen van eind jaren negentig een lucratieve aangelegenheid.

De Bodes bezigheden in de autoracerij waren de afgelopen jaren zijn visitekaartje. Hij bezat een eigen raceteam met de naam JJ Motorsport, een geldverslindende activiteit. Onder contract stond onder meer Cor Euser, een van de bekendste coureurs in Nederland.

Daarnaast zette De Bode een handel op in snelle jachten van het Britse merk Sunseeker - verkrijgbaar in lengten tot ruim 30 meter. Sunseeker zelf beweert nooit met De Bode te hebben gehandeld.

Begin 2001 begon het zakenimperium van De Bode te wankelen. Hoofdoorzaak was tegenwind op de vastgoedmarkt. De panden werden minder snel verkocht, terwijl de rentetikker - vele tonnen per maand - gewoon doorliep. DBG staakte uiteindelijk zijn betalingen aan huisbankier Rabo Eemnes, wat aan het licht kwam bij een controle van het hoofdkantoor.

Sinds Rabobank Nederland heeft ingegrepen in Eemnes, zit een groep Gooise ondernemers in het nauw, met De Bode voorop. De bank eist dat de man uit Hilversum over de brug komt om zijn leningen terug te betalen. Die liepen op tot bijna 50 miljoen euro (ruim 100 miljoen gulden).

De Bode heeft de afgelopen weken pogingen gedaan zijn onroerend goed te verkopen, dat een geschatte waarde heeft van een kleine 25 miljoen euro (ruim 50 miljoen gulden). Hoewel zich gegadigden hebben gemeld, is het nog niet tot een koop gekomen.

Zelfs als het vastgoed wordt verkocht, blijft Rabobank dus alleen door het dossier-De Bode zitten met een strop van zo'n 25 miljoen euro. Dit bedrag beschouwt de bank al als afgeschreven. 'Dit alles weerspreken wij niet', zegt een Rabo-woordvoerder.

Van het prestigeproject JJ Motorsport is weinig meer over. De twee bolides van de renstal zijn verkocht aan BMW-dealer Ekris. 'Wij hebben de activa eind vorig jaar overgenomen', bevestigt directeur Van Ekris. 'Het was toen al duidelijk dat het daar allemaal wat minder ging.'

De Bode wilde gisteren niet inhoudelijk reageren. Eerder liet hij weten dat bovengenoemde informatie over zijn leningen 'volstrekt onjuist is'. Momenteel verblijft hij in het buitenland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden