Gooise moeders op les tegen decemberstress

HAROON ALI

LAREN - Werkelijk alle boomtakken in Laren hangen vol met lichtjes. Meer zie je niet op deze koude, mistige avond. De feestdagen zijn niet ver weg, en dat is precies waarvan veel moeders in paniek raken. Daarom volgen veertien van hen de workshop Voorkom Decemberstress! van pedagoge Emmeliek Boost, oprichter van de Opvoeddesk en moeder van vier kinderen. Kosten van de twee uur durende cursus: 12,50 euro per deelnemer.

'Waar loop je tegenaan?', vraagt Boost voor een vel papier, viltstift in de aanslag. De vrouwen, voorzien van speculaasmuffins en warme chocolademelk, barsten los. Voor wie koop je welk cadeau? Hoe vaak mogen kinderen hun schoen zetten? Waar vieren we het? Met wie vieren we het? Hoe doe je dat met familie? En al die verjaardagspartijtjes dan?

Eurocrisis lijkt ver weg

In Laren, een van Nederlands meest welvarende gemeenten, lijkt de eurocrisis lijkt ver weg. Hier staat niet de malaise van banken en pensioenfondsen centraal, maar luxeproblemen.

'De pepernotenkoorts slaat steeds vroeger toe', zegt pedagoge Boost bezorgd. 'In september liggen de schappen al vol.' Met als gevolg dat kinderen maanden achter elkaar staan te stuiteren. 'Daar kan geen ritalinpil tegenop.' Of ze plassen in hun bed van de spanning.

Maar de stress zit vooral bij ouders. 'Als je het gevoel hebt dat jouw beker energie halfvol of leger is,' vervolgt Boost tegen de cursisten, 'dan weet je dat je de komende maanden minder geduld en humor hebt.' Daarom moeten alle moeders in een zogenaamde balanscirkel hun stressfactoren een cijfer geven. 'Bij een tien plof je uit elkaar', mompelt een cursist.

Het Sinterklaasjournaal met Dieuwertje Blok blijkt een grote bron van frustratie. 'Het begint al om 17.40 uur, dan haal ik net mijn twee jongste kinderen van de crèche.' Gouden tip: terugkijken op Uitzending Gemist. Lekker makkelijk, worden de kinderen ook niet meer doodgegooid met speelgoedreclames. 'Het is op het moment namelijk echt drámátisch.'

'Is het in deze tijden makkelijk om te minderen met cadeaus?', vraagt Boost voorzichtig. 'Het budget maakt mij niet uit', zegt Rosalie (36), moeder van de tweeling Loed en Stijn (bijna 6) en Philine (2). 'Maar ik wil ieder kind maximaal drie cadeaus geven: één mooie en twee nuttige. Mijn zus gaat daar toch overheen. Als ik dan voorstel om het te beperken tot drie, word ik scheef aangekeken.'

En wat doe je als Pietje een Wii-spelletje in zijn schoen vindt en je eigen kind een chocoladeletter? 'Voel je je schuldig als jouw kinderen minder cadeaus krijgen?', kaatst de pedagoge terug. 'Dat ze dan denken dat Sint ze minder lief vindt?' Kristina (35) schrikt even. De moeder van Diederik (5), Oscar (4) en Elsa (1) komt uit Zweden en is vooral met Kerst bezig. 'Dat een kind denkt dat Sint niet van hem houdt, daar heb ik nooit over nagedacht. Daar moet ik meer aandacht aan besteden.'

'Sta stevig in je schoenen'

Met zalvende stem probeert Boost als een decembergoeroe de moeders gerust te stellen. 'Je hebt naast de nodige acht uur slaap maar zestien uur op een dag. Bedenk waar je aandacht aan wil schenken.' En al die vragen van hun kleuters dan? 'Je hoeft niet altijd antwoord te geven. Sta stevig in je schoenen en zeg: zo vieren wij het, andere gezinnen doen het anders.'

De Gooise moeders moeten zich niet laten leiden door de cadeau-eisen van hun kinderen en de competitie op het schoolplein. Van Boost moeten we 'terug naar de essentie'.

Tijdens Sint-Maarten 'schep je ruimte om het licht te ontvangen', Sinterklaas gaat om 'geven in het geheim', Kerst draait om 'warmte en saamhorigheid' en Oud en Nieuw 'schudt ons wakker, je moet weer zaaien'. En voor wie Driekoningen viert: ook dat feest gaat om geven.

Rosalie heeft een eyeopener: 'Waarom moet ik Sinterklaas met de hele familie vieren? Ik wil het lekker met mijn eigen gezin doen.' Minder voortvarende moeders krijgen een waslijst met adviezen mee om de boel thuis onder controle te houden. En een uitnodiging voor de familie- en vriendenkoopavond van Bart Smit: 15 procent korting op het gehele assortiment.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden