Gooier waxinelichthouder moet psychisch onderzocht

DEN HAAG - De man die op Prinsjesdag een waxinelichthouder naar de Gouden Koets gooide, moet nader psychisch onderzocht worden. De rechtbank in Den Haag heeft vrijdag beslist dat Erwin L. moet worden geobserveerd in het Pieter Baan Centrum. Pas daarna kan de rechtbank een afgewogen oordeel geven over de eventuele schuld van de 30-jarige man en over zijn toerekeningsvatbaarheid.

ANP
De vondst van de waxinelichthouder, tijdens de arrestatie van de gooier ervan, op Prinsjesdag. Beeld anp
De vondst van de waxinelichthouder, tijdens de arrestatie van de gooier ervan, op Prinsjesdag.Beeld anp

De 30-jarige L. gooide de kaarshouder op 21 september naar het rijtuig waarmee koningin Beatrix, prins Willem Alexander en prinses Máxima de traditionele rijtoer door de hofstad maakten. De verdachte heeft gezegd dat hij dat deed omdat hij vindt dat Beatrix niet rechtmatig op de troon zit.

Observeren
L. is wel onderzocht door een psycholoog en een psychiater, maar weigerde tot nu toe mee te werken aan meer onderzoek naar zijn geestestoestand. De rechtbank wil hem nu toch laten observeren in het PBC, in de hoop daarover meer te weten te komen. Een deskundige van het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP) heeft gezegd dat L. lijdt aan een waanstoornis. Volgens de psychiater zou hij volledig ontoerekeningsvatbaar moeten worden verklaard.

Het Openbaar Ministerie beschuldigt de man ervan dat hij de koningin, haar troonopvolger en diens echtgenote heeft beledigd, de Gouden Koets heeft vernield en de intentie heeft gehad de koninklijke familie zwaar te mishandelen. De officier van justitie sloot zich dinsdag aan bij de conclusie van de psychiater en eiste daarom ontslag van rechtsvervolging en opname in een psychiatrisch ziekenhuis. Het is onbekend wanneer de rechtbank een definitieve uitspraak kan doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden