Gooi 'papieren' theezakjes niet in de groene afvalbak

In de meeste papieren theezakjes is kunststof verwerkt. Ze mogen niet bij het compost.

Loethe Olthuis
null Beeld
Beeld

Koffiepads en theezakjes zijn gemaakt van poreus papier. De inhoud bestaat uit gemalen koffie en gedroogde thee- of kruidenblaadjes. Volgens Afvalscheidingswijzer.nl van Milieu Centraal kunnen ze dus na gebruik gewoon in de gft-bak.

Maar wacht eens! Wat er ook in de Afvalscheidingswijzer staat, is dat die hippe piramidevormige theezakjes waarin onder andere Lipton thee verpakt, van nylon zijn. Die horen dus absoluut niet bij het gft, al vind je dat nergens op de verpakking. Maar het is ook best raar dat een papieren theezakje tegenwoordig nauwelijks scheurt. Vroeger gebeurde dat regelmatig als je het labeltje slordig lostrok. En waar is het nietje gebleven, waarmee het labeltje aan het zakje vastzat?

Sealen

We gaan het vragen. 'In het papier van de Pickwick theezakjes zitten kunststofvezels van polyetheen verwerkt om de zakjes te sealen', zegt Douwe Egberts/Pickwick. Bij verhitting smelt deze kunststof en voilà: de zakjes zitten dicht, zonder nietje. En bovendien zijn ze steviger. Ook Senseopads bevatten polyetheen en worden zo gesealed. Net als veel andere nietjesloze theezakjes en koffiepads. Alleen een merk als Bio+ doet het met zijn biologische theezakjes iets anders. 'Alleen in het gesealde stukje van het theezakje zit kunststof verwerkt', zegt de woordvoerder.

Professionele composteerinstallaties konden het nietje in de theezakjes nog wel aan. Maar mogen zulke 'moderne' papier-met-kunststofzakjes en -pads nog in de gft-bak?

Product Theezakjes
Prijs 20 theezakjes vanaf euro 0,99
Verkrijgbaar Supermarkten
Oordeel 1 ster

'Onze zakjes en pads horen inderdaad niet bij het gft, maar bij het restafval', zegt Pickwick / Douwe Egberts. 'De zakjes kunnen alleen de gft-container in, als het gesealde stukje wordt weggeknipt', zegt Bio+.

Maar hoe moet de consument dit nou weten? De zakjes lijken van papier. Nu gooien miljoenen Nederlanders hun theezakjes en koffiepads in goed vertrouwen in de gft-bak of op de composthoop waar ze helemaal niet thuishoren: dat mag hoogstens met de koffieprut. Milieu Centraal gaat hun informatie nog aanpassen, want de Vereniging Afvalbedrijven is hier heel duidelijk over. 'Theezakjes en koffiepads met kunststof mogen niet bij het gft, omdat ze niet composteren. Wij dagen producenten uit voor biologisch afbreekbare materialen te kiezen.' Dus kom op, koffie-en theeproducenten. Haal die kunststof eruit! Of zeg gewoon duidelijk dat er tegenwoordig plastic zit in jullie zakjes en pads. En vermeld dat ze beslist níét bij het gft thuishoren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden