Google onthoofdt zijn koppensneller

Google schrapt wel vaker iets uit zijn enorme dienstenpakket. Maar dat nu een punt wordt gezet achter Reader, gaat menig internetter te ver.

DOOR PETER VAN AMMELROOY

Het nieuws kwam als een donderslag bij een heldere hemel. De 'voorjaarsschoonmaak' van Google is doorgaans goed voor wat meewarige beschouwingen over de opheffing van vergeten diensten en ongeliefde producten. Maar de opruiming die het internetbedrijf vrijdag afkondigde veroorzaakte grote beroering. Google onthoofdt zijn koppensneller.

Op 1 juli trekt Google de stekker uit Reader. Dat is een online-rss-lezer die acht jaar geleden door programmeur Chris Wetherell werd bedacht. Really Simple Syndication (rss) is een techniek die alle koppen en een deel van de intro's van websites plukt en in een handig overzicht rangschikt. Reader laat gebruikers snel de laatste berichten en blogs scannen, zonder dat ze die stuk voor stuk hoeven af te gaan. Het scheelt uren browsen.

Google zegt dat het gebruik van Reader is teruggelopen. Er is begrip voor het verdriet over de verdwijning, zegt een woordvoerder van Google Nederland. 'Maar we geven iedereen vier maanden de tijd om over te stappen en we hebben een service ontwikkeld om dat makkelijk te maken. We zouden dit niet doen als er niet veel alternatieven waren geweest.'

Google wil niet zeggen hoeveel internetters de dupe worden van de teloorgang van Reader. Maar Buzzfeed, een digitale knipselkrant, maakt uit eigen metingen op dat de koppensneller aanzienlijk meer bezoekers leidt naar websites dan Google+, het jonge sociale netwerk van de internetreus. Reader was een maand terug nog goed voor 25 miljoen doorverwijzingen per dag, terwijl die van Google+ met 100 miljoen gebruikers amper te registreren viel. Buzzfeed zegt slechts het topje van een ijsberg te kunnen overzien: het meet zijn eigen bezoek en dat aan partners - zo'n 300 miljoen bezoekers per maand.

Dit en andere aanwijzingen voeden speculaties dat Google andere motieven heeft. Zo werkt het bedrijf volgens uitgelekte broncode aan een soort kiosk voor elektronische kranten en tijdschriften. Door Reader te elimineren zou Google uitgevers willen paaien. De koppensneller houdt namelijk ook veel bezoek weg van websites en de advertenties daarop.

Google plaatst geen advertenties op Reader. Dat kan ook een reden zijn om de dienst op te heffen. Google verwijderde vorige week uit zijn webwinkel met apps voor Android-telefoons en -tablets ook al alle programma's die advertenties blokkeren.

Volgens sommige analisten wil Google meer gebruikers naar zijn sociale netwerk dirigeren. Dat Google+ loopt nog steeds 1 op 10 tegen het oppermachtige Facebook. Het bedrijf heeft Reader in leven gehouden zolang het van nut was voor Google+, zegt Brian Shih, een voormalige productmanager van Google.

Volgens Shih was het lot van de koppensneller bezegeld toen er in 2011 een einde kwam aan het delen van berichten en de 'Vind ik leuk'-knop bij de dienst verdween. Die functies gingen over naar Google+. 'Google+ is het grote zuigende geluid in het centrum van Google', constateert de Engelse krant The Guardian.

Er is nog een groep die zegt gedupeerd te worden door de dood van de knoppensneller: internetters in landen met beperkte vrijheden. 'In Kazachstan worden veel blogdiensten geblokkeerd door de regering', meldt een ondertekenaar van een petitie voor het behoud van Reader. 'Reader is een gemakkelijke manier om toegang te krijgen tot verbannen content.' Een Chinese klager vult aan: 'Reader is net zo belangrijk als het avondeten.'

Chromebook

Wat Google met de ene hand weghaalt, geeft het met de ander terug. Sinds dinsdag is in Nederland de Samsung Chromebook te koop. Dat is een kleine laptop gebouwd rond het Chrome-besturingssysteem - een browser die vooral toegang biedt tot diensten als Zoeken, Gmail, Docs en YouTube. De Samsung Chromebook weegt 1,1 kilogram, heeft een scherm van 11,6 inch (29,5 cm), 2 GB werkgeheugen en biedt 16 GB opslagruimte. Het is de tweede Chromebook die sinds kort in Nederland verkrijgbaar is. De Acer C7 (besproken in de Volkskrant van 26 februari) is 30 euro goedkoper dan de Samsung (299 euro), biedt meer opslag (360 GB) en het geheugen is uit te breiden. De C7 weegt ietsje zwaarder. De Samsung beschikt over USB 3.0 en betere wifitechnologie voor draadloos internetten.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden