Google loopt deur plat bij Witte Huis

Het was al bekend dat Google veel geld steekt in het masseren van Amerikaanse politici, zowel aan de wetgevende als aan de uitvoerende kant. Maar The Wall Street Journal heeft zitten turven en de zakenkrant komt tot de slotsom dat de Californische internetmoloch ook veel tijd besteedt aan het lobbyen. Zo vaak praat Google met regeringsvertegenwoordigers dat zijn lobbyisten gemiddeld een keer per week in het Witte Huis op de koffie gaan.

Een toerist neemt een selfie voor het Witte Huis.Beeld AFP

The Wall Street Journal vroeg e-mails op en de bezoekregisters van het centrum van de macht in Washington. Aanleiding voor de navorsingen was het nieuws vorige week dat een onderzoek van de federale toezichthouder op de telecomsector (FTC) had uitgewezen dat Google zich had bediend van oneerlijke handelspraktijken. De leiding van de FTC besloot unaniem geen verdere stappen te nemen nadat Google aanbood om vrijwillig zijn beleid aan te passen.

Aan die deal gingen bezoekjes aan regeringsfunctionarissen vooraf van mede-oprichter en topman Larry Page en van bestuursvoorzitter Eric Schmidt, aldus de krant. Die merkt op dat de registers niet melden wat er tijdens die ontmoetingen ter tafel kwam. Sinds president Barack Obama zijn intrek nam in het Witte Huis, in 2008, kwamen vertegenwoordigers van Google 230 keer over de vloer.

Gunsten

Een van Google's belangrijkste lobbyisten, Johanna Shelton, kwam meer dan 60 keer langs. Dat is drie keer vaker dan vertegenwoordigers van Comcast, een van de machtigste telecomaanbieders in de Verenigde Staten. Gemeten naar beurswaarde trekt Google van de acht grootste Amerikaanse multinationals het meeste geld uit voor politiek lobbywerk - 16,8 miljoen dollar (15,3 miljoen euro).

Google stapte vrij laat de politieke arena in. Dat gebeurde pas toen het bedrijf acht jaar bestond, maar al wel een machtsfactor op het internet was. In 2006 begon het met kleine schenkingen aan de verkiezingscampagnes van Amerikaanse politici. Bedrijven mogen niet rechtstreeks geld geven, maar wel via een politiek actiecomité (PAC). Google's giften lopen uiteen van 1.000 dollar tot 15 duizend dollar.

Volgens een woordvoerder van Google weten zijn vertegenwoordigers dat ze niet om gunsten mogen vragen. 'De ontmoetingen dienen om het Witte Huis op de hoogte te houden van andere perspectieven op belangrijke beleidskwesties.'

Beeld de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden