nieuws naamsvermelding

Google hoeft zoekresultaten alleen binnen Europa te verwijderen

Een belangrijke overwinning voor Google: de zoekgigant is niet verplicht om zoekresultaten per definitie ook buiten de Europese Unie te wissen. Mensen kunnen voortaan Google vragen om wanneer iemand zoekt op hun naam bepaalde sites niet te laten zien, maar niet buiten de EU.

Beeld AFP

Inzet van de al jaren durende strijd tussen Google en de EU is het zogenoemde recht om vergeten te worden. Iedereen in de Europese Unie heeft dat recht en kan dus aan Google vragen om als er op zijn/haar naam gezocht geword, dat Google dan bepaalde sites uit zijn/haar zoekresultaten te filteren. Het gaat dan om irrelevante, onjuiste en achterhaalde informatie of om privégegevens die geen enkel algemeen belang dienen. Google moet die belangen (privacy versus algemeen belang) tegen elkaar afwegen. Een negatief artikel over een bekende politicus maakt bijvoorbeeld minder kans om door de zoekmachine geblokkeerd te worden dan een pagina met een puberale uitspraak van een onbekend iemand.

Google weigerde in 2016 gehoor te geven aan de eis van Frankrijk om verzoeken voor de verwijdering van links naar omstreden content wereldwijd toe te passen. Uitbreiding van het recht om vergeten te worden op internet zou volgens Google de deur openen naar censuur. Het bedrijf ging in beroep bij de hoogste rechter in Frankrijk. Die vroeg de hoogste rechter in de EU om advies.

Dat is er nu gekomen: als Google zoekresultaten moet verwijderen, hoeft dat alleen te gebeuren op zijn sites binnen de Europese Unie, dus wel op google.nl, google.de en andere Europese Googlesites, maar niet op Google.com. De Europese regels daarover gelden volgens de rechter namelijk niet buiten Europa.

Het Hof benadrukt wel dat inwoners binnen de Europese Unie ook toegang hebben tot de internationale versie van Google en dat deze informatie dus ook ‘onmiddellijke en aanzienlijke gevolgen’ kan hebben. Ook al is er geen verplichting de links te verwijderen voor alle versies van de zoekmachine, dit wil niet zeggen dat dit verboden is. Autoriteiten van de Europese lidstaten kunnen volgens het Hof Google nog altijd verplichten dit te doen. Dit gebeurt als de afweging tussen privacy en de vrijheid van informatie doorslaat naar het eerste.

Zoekresultaten verwijderen NL

Sinds 2014 heeft Google in Nederland naar eigen zeggen 46.540 verzoeken ontvangen om in totaal ruim 184 duizend verschillende sites uit zijn zoekresultaten te verwijderen. Aan de helft van die verzoeken gehoor gegeven. Voor heel Europa gaat het om bijna 850.000 verzoeken en ruim 3,3 miljoen adressen. Van die adressen werd 45 procent verwijderd.

In zijn transparantierapport noemt Google een aantal voorbeelden van dergelijke verzoeken. Een voorbeeld van daadwerkelijke verwijdering was een nieuwsartikel uit 2016 waarin verslag werd gedaan over de veroordeling van een huisbaas voor het heimelijk filmen van vrouwelijke huurders onder de douche. De rechtbank voerde aan dat de site gevoelige persoonsgegevens bevatte en dat het openbare belang niet substantieel genoeg was om het indexeren van de URL te rechtvaardigen.

Daartegenover staat de weigering van de zoekmachine om een site uit zijn resultaat te verwijderen waarop een opmerking van een politicus stond. De politicus beweerde dat hij onjuist was geciteerd. Google verwijderde de site niet omdat deze politiek taalgebruik bevatte dat ‘rechtstreeks relevant is voor het openbare leven van de politicus’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden