NieuwsGames

Google en Apple verwijderen Fortnite uit appwinkels

Epic Games, de maker van het populaire spel Fortnite, en Apple staan op voet van oorlog. Epic heeft geen zin Apple – en ook Google – nog langer afdrachten te betalen voor zijn app en zoekt de confrontatie.

Laurens Verhagen
null Beeld Epic Games
Beeld Epic Games

Het heeft alles weg van een geplande frontale aanval. Toen Epic Games een nieuw betaalsysteem introduceerde in zijn Android- en iOS-apps – Mega Drop genaamd – waarmee spelers van het immens populaire gratis schietspel Fortnite met korting aankopen kunnen doen, wist de maker dat het hiermee de toorn van Apple en Google zou wekken.

Beide techbedrijven verlangen immers een percentage van alle aankopen die binnen de apps worden gedaan die via hun appwinkels zijn gedownload. Die afdracht is maximaal 30 procent. Een faire vergoeding voor het in stand houden van een veilige onlinewinkel volgens Apple, je reinste diefstal volgens tegenstanders, waaronder nu Epic. Want Apple deed precies wat verwacht kon worden: Fortnite werd slechts enkele uren na de introductie van Mega Drop uit de appstore van Apple verwijderd. De reden: Epic Games overtreedt met zijn nieuwe systeem bewust de voorwaarden van Apple.

Nineteen Eighty Fortnite

De reactie van Google liet niet lang op zich wachten: ook van Googles Playstore werd Fortnite fluks afgevoerd. De gevolgen van deze stap zijn minder ingrijpend dan die van Apple. Eigenaren van een Android-toestel kunnen de app gewoon buiten de Playstore om downloaden, via een linkje op de site van Fortnite. Bij Apple is die mogelijkheid er niet.

Paniek bij Epic? Verre van: ook de reactie van Epic liet niet lang op zich wachten. Sterker nog, het strijdplan lag al lang en breed klaar. In de vorm bijvoorbeeld van een video genaamd Nineteen Eighty Fortnite. Hierin parodieert de succesvolle gamemaker de legendarische ‘1984’ commercial van Apple, waarin de Macintosh werd geïntroduceerd. Was in deze commercial Apple nog de uitdager van een totalitaire samenleving, dit keer zet Epic Apple neer als de vijand op wie de vrijheid herwonnen moet worden.

Monopolie

Het filmpje eindigt met de boodschap: ‘Epic Games heeft het App Store-monopolie getrotseerd. Als vergelding blokkeert Apple Fortnite van een miljard apparaten. Doe mee aan de strijd om te voorkomen dat 2020 ‘1984' wordt.’ Gevolgd door de hashtag #FreeFortnite.

Dat is natuurlijk van-dik-hout-zaagt-men-plankenretoriek, eronder ligt wel degelijk een serieuze klacht van Epic. Die gaat vergezeld van een juridische aanklacht waarin Apple wordt beticht van monopolistisch gedrag en het tegenhouden van gezonde concurrentie op zijn platformen.

Spotify

Dit komt niet uit de lucht vallen. Spotify diende vorig jaar maart al een klacht in tegen Apple bij de Europese Commissie. De muziekaanbieder maakte niet alleen bezwaar tegen de hoogte van de apptaks, ze hekelt ook de regel van Apple dat aanbieders hun gebruikers in de app niet mogen wijzen op alternatieve – lees: goedkopere – manieren om abonnementen af te sluiten. Brussel doet hier momenteel onderzoek naar. Hetzelfde Spotify haastte zich vrijdag om zijn steun uit te spreken aan Epic Games.

Ook vorige maand moest Apple-baas Tim Cook zich nog verdedigen tijdens de hoorzitting over mogelijk marktmisbruik door de grote techbedrijven. De gewraakte afdracht werd door de voorzitter van de onderzoekscommissie ‘diefstal op klaarlichte dag’ genoemd. Onzin, aldus Cook. Allereerst is Apple geen monopolist. En verder noemde hij het percentage alleszins redelijk: lager dan wat een fysieke winkel vraagt.

De belangen zijn hoe dan ook groot. Apple zet miljarden om met zijn App Store, terwijl Fortnite een van de grote succesverhalen binnen de gamesindustrie van de laatste jaren is. Het spel – dat ook op pc’s en spelconsoles wordt gespeeld – is in de basis gratis, maar Epic verdiende alleen al in 2019 ruim anderhalf miljard euro met de aankopen die binnen het spel worden gedaan. Het schietspel kwam in 2017 op de markt en werd al snel een hype.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden