Google Duo laat je selectief videochatten

Beter laat dan nooit, dacht Google, en daar is de gratis app, waardoor bellers elkaar ook kunnen zien.

Peter van Ammelrooy
null Beeld Noël Loozen
Beeld Noël Loozen

In 1938 nam de Reichpost, de Duitse PostNL, 's werelds eerste openbare videotelefoon in gebruik. Een telefoontoestel waarmee je je gesprekspartner aan de andere kant van de lijn ook kon zien praten. De Gegensehn-Fernsprechanlagen was bedacht door Herr Doktor Georg Schubert. Hij liet daarvoor een coaxkabel van 160 kilometer lang tussen Berlijn en Leipzig leggen.

Toen nazi-Duitsland de halve wereld de oorlog had verklaard werd de Gegensehn-Fernsprechanlagen opgedoekt en de kabel voor andere doeleinden gebruikt. Het duurde tot 1964 voordat Amerikanen de draad van het videobellen weer oppakten. Maar ook AT&T's PicturePhone kon de straatstenen niet vermurwen.

Het is iets psychologisch: we willen de meeste mensen helemaal niet zien als we ze bellen. Vaak willen we zelf niet gezien worden. Of omdat de leugens van ons gezicht zijn te scheppen, of omdat we ons nog niet hebben gewassen en aangekleed.

Er zijn uitzonderingen: onze geliefde, die geëmigreerde broer of het kleinkind. Die mogen wel bellend in beeld. Voor die selecte groep is er nu Google Duo, een heerlijk simpele app om mee te videochatten via smartphone of tablet.

null Beeld
Beeld

Google Duo (gratis)

4 sterren (****)
App voor videochats, geschikt voor Android en iOS.

Duo duikt in de al volle vijver. Apple heeft zijn Facetime, Microsoft biedt Skype, BlackBerry doet BBM en dan zijn er ook nog WeChat, ICQ, JusTalk, Line, Tango en Viber, om de bekendsten te noemen.

Google doet met zijn Duo een paar dingen slim. De app is er voor zowel Android-toestellen als Apple's iPhone. Recent ging het gerucht dat Apple het populaire Facetime geschikt zou maken voor Android, waarmee het Google een enorme hak zou zetten. Maar vooralsnog blijft Facetime beperkt tot iPhone, iPads én Mac. Dat laatste is een terrein dat Duo laat liggen. Google verwijst gebruikers op computers naar het al oudere Hangouts, dat in een webbrowser draait.

Een bijzondere optie van Duo speelt in op onze ingebakken aversie tegen videobellen. Je kunt een videobabbeltje aankondigen met een korte vooropname die op het scherm verschijnt van degene die je probeert te bereiken. Dat 'Aankloppen' werkt alleen met mensen in je contactlijst. Iemand als bijvoorbeeld Brigitte Kaandorp hoeft niet te vrezen dat ze het met Andries Knevel moet doen (tenzij die twee toch in elkaars balboekje staan).

Herr Doktor Schubert kan tevreden zijn: na bijna 80 jaar heeft zijn Gegensehn-Fernsprechanlagen toch een thuis gevonden. Endlich Anschluss.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden