Google diep door het stof om privacyschending

Amsterdam Het Amerikaanse internetbedrijf Google heeft de afgelopen vier jaar onder meer in Europa en de VS zonder toestemming privégegevens van particulieren verzameld die via onbeveiligde wifi-verbindingen werden verzonden....

Van onze verslaggever Wouter Keuning

Google verzamelde de gegevens, onder meer de inhoud van e-mails en informatie over welke websites mensen bezoeken, terwijl het met bedrijfsauto’s straatbeelden fotografeerde voor Street View. Gebruikers kunnen via die dienst een groot aantal straten in de wereld bekijken alsof ze zelf in die straat rondlopen. Op het moment dat de auto’s tijdens het fotograferen onbeveiligde netwerken detecteerden, sloegen ze de bewuste privégegevens op.

De Duitse privacywaakhond vroeg Google onlangs exact duidelijk te maken welke gegevens het verzamelt. Pas na aanhoudende druk werd duidelijk dat het bedrijf veel meer privégegevens verzamelt dan het eerder had aangegeven.

Google liet in een reactie op zijn bedrijfsblog weten dat de kwestie het gevolg is van een ‘fout’ in de eigen software. Bovendien zou veel informatie onvolledig zijn, omdat de auto’s doordat ze rijden per particulier maar heel kort informatie kunnen verzamelen. Toch ging het diep door het stof: ‘We beseffen dat we hebben gefaald en werken hard om uw vertrouwen te verdienen’, aldus een verklaring op de site.

Voor de Duitse autoriteiten was dat duidelijk niet genoeg. In Duitsland is het verzamelen van de gegevens strafbaar, liet minister van consumentenbescherming Ilse Aigner zaterdag weten. Johannes Caspar van het DPA reageerde heftiger: ‘Dit is een groot schandaal’. Of er al juridische stappen zijn ondernomen tegen Google is niet bekend. In Nederland, waar Google ook rondrijdt met Street View-auto’s, is nog geen opschudding ontstaan over de kwestie.

Google zegt de ‘fout’ in haar software te hebben opgelost. Ook heeft het de verzamelde privégegevens apart gezet en toegezegd dat ze die niet zal gebruiken. Tevens heeft het een derde partij ingeroepen om erop toe te zien dat de informatie op gepaste wijze wordt vernietigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden